Ki kell kényszeríteni a népszavazást

Magyarország még jogállam, de súlyos sérülések érték az alkotmányt, az intézmények függetlenségét és az alapjogokat –vélték a Táncsics Mihály Alapítvány jogállamiságról szóló konferenciáján felszólalók.

Az elmúlt hónapok konzultációi alapján a Táncsics Alapítvány a lényegesen nagyobb szerepet kíván játszani a magyar baloldal újjáépítésében. Többek között közéleti politikusképző akadémiát indítanak, és országos közéleti klubhálózatot építenek – közölte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, az MSZP egykori elnöke a Táncsics Mihály Alapítvány konferenciáján. Az esemény témája a jogállamiság volt.

A Fidesz egypárti alkotmányozási szándéka politikai értelemben illegitim, mert erre nem kértek és nem is kaphattak felhatalmazást – hangsúlyozta a volt miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint az érvelés, hogy azért kell új alkotmány, mert a jelenlegi nem tartalmazza a nemzet számára legfontosabb értékeket, tévedés, mert a hatályos alkotmány értéktelített, amely hitet tesz a szabadság polgári értelmezése mellett. Ha kell rajta változtatni, akkor éppen polgári, nyugatos jellegét kell erősíteni. A kormány azonban szerinte despotikus, rendies, keleties irányba fordul.

Nem részproblémáink, hanem alapvető, elvi problémáink vannak az alkotmányozással. Ki kell kényszeríteni, hogy az emberek népszavazáson mondhassanak igent vagy nemet erre az alkotmányra, ami legfeljebb a Fidesz alkotmánya lehet, a nemzeté soha – fogalmazott.

– Jogállam van, de a súlyos zavarokkal küzdő jogállam periódusában vagyunk és a kimenetelt nehéz megjósolni – mondta Vastagh Pál volt igazságügy-miniszter. Szerinte a jogbiztonság sérelme a legnagyobb probléma: az, hogy a megszokott fogalmak, értékek errodálódnak. Úgy látja, sérül a jogalkotás alkotmányossága is. – Mintha nem lenne igazságügy-miniszter, akinek őrködnie kéne a jogalkotás alkotmányossága felett, minden alárendelődik a pillanatnyi céloknak –mondta.

– Oroszország nem jogállam, Olaszország pedig vitán felül az, pedig miniszterelnöke minden nap rongálja a jogállamiságot. Jogállam az, ahol a hatalommegosztás érvényesül, a szabadságjogokat tiszteletben tartják és szabad választások vannak – sorolta Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, volt ombudsman.Hozzáfűzte, hogy ma már nem merne határozott igennel válaszolni arra, hogy Magyarország jogállam-e, mint néhány hónapja, de még azt sem mondaná, hogy nem az. A bíróságok jogállami ítéleteket hoznak, még működik a szabad sajtó, van működő Alkotmánybíróság. Ugyanakkor súlyos sérülések érték az alkotmányt, az intézmények függetlenségét és az alapjogokat, legutóbb például a sztrájkjog esetleges korlátozásáról olvashattunk – tette hozzá. Majtényi szerint három hónapja „minden héten kiszednek egy csontot az alkotmány testéből”, hiába olvashatunk például az új alkotmány koncepciójában a sajtószabadságról, ha a parlament elfogad egy „brutálisan ostoba” médiatörvényt.

A konferencia résztvevői: Vastagh Pál, Majtényi László és Tordai Csaba volt államtitkár
A konferencia résztvevői: Vastagh Pál, Majtényi László és Tordai Csaba volt államtitkár
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.