Kórházmentés: a főváros a zsebébe nyúl

Több százmillió forintos gyorssegélyre számíthat a Heim Pál Gyermekkórház a fővárostól, az összeggel a tulajdonos az intézmény ellehetetlenülését próbálja megakadályozni.

Csak a fővárosban négy kórház van csődközeli helyzetben, közülük háromnak – a Károlyinak, a Péterfy utcainak, a Heim Pál Gyermekkórháznak – a sorsáról ma tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Csak a Heim Pál Gyermekkórház majdnem egymilliárddal tartozik a szállítóknak. Az intézmény kifizetetlen gázszámlája 266 millió forint, az adósságlista élén a gyógyszercégek állnak. A csődbiztos szerint a Heim Pál kritikus pénzügyi helyzetét az okozza, hogy évek óta jóval több beteget gyógyít, mint amennyire az egészségbiztosító által átutalt pénzből futná. Ez lényegében azt jelenti, hogy a főigazgató „fedezetlen csekkeket” állít ki, amikor megrendeli azokat a szolgáltatásokat, amelyekről tudja, hogy azokra már úgysem telik. Harmat György főigazgató erre azt mondja: nincs sok választása. Vagy nem látja el a beteget – és ez gyerekek esetében különösen furcsa döntés lenne –, vagy eladósodik.

– A szabályok szerint a kórházi adósságokat jelentő fedezetlen számlák aláírásával a kórházi igazgatók a börtönt kísértik – magyarázza a helyzet abszurditását Rácz Jenő gyakorló kórházigazgató, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki a Btk. csődbűntettről szóló paragrafusait idézi. Ezek szerint: aki fizetésképtelenség fenyegető helyzete esetén az ésszerű gazdálkodással ellentétesen, vagyonát ténylegesen vagy színleltmódon csökkenti, és emiatt nem tud fizetni, öt év szabadságvesztéssel büntetendő. Ám kórházigazgatót intézménye eladósodása miatt még nem vittek börtönbe, akkor ugyanis szinte vala mennyiüket be lehetne csukni, hiszen most csaknem mindenki hazardírozik – mondja Rácz Jenő.

A tárca legújabb adósságfelmérése szerint a nyári összesítés óta a korábbi 37,5-ről 43 milliárdra nőtt a kórházak lejárt szállítói tartozása. Az egészségbiztosító által a napokban utalt 27,5 milliárd a legégetőbb számlákra elegendő lehet, de tartósan biztosan tenni kell valamit. A főváros most tulajdonosként a zsebébe nyúl – és fizet. Pesti Imre, a területért felelős főpolgármester-helyettes lapunknak megerősítette: a bajból 350 milliós gyorssegéllyel segítik ki a gyerekkórházat, és leülnek tárgyalni a finanszírozóval. A másik bajban lévő intézményük, a Károlyi kórház hiteltörlesztési halasztást kap. A Péterfynek, amelyet most szintén csődbiztos irányít, ezúttal nem lesz szüksége tulajdonosi „mentőövre”: a szaktárca által most juttatott többletforrás és más intézkedések elegendőek lehetnek a működtetés stabilizálására – mondta Pesti Imre.

Jövőre már online számolhatnak el a háziorvosok is az egészségbiztosítóval. A munkájukért járó összeg egy részét pedig a teljesítményük alapján határozzák majd meg – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár kedden. Szócska Miklós közölte azt is, hogy a kormány újraindítja az előző Fidesz-kormány által egyszer már bevezetett eszközfinanszírozási támogatást, két-hárommilliárd forint tőkével pedig alapot hoznak létre, amely a praxisok adásvételét könnyítheti a nyugdíjba vonuló és a pályára lépő orvosok között.

A Heim Pál Gyermekkórház csaknem egymilliárddal tartozik a szállítóknak
A Heim Pál Gyermekkórház csaknem egymilliárddal tartozik a szállítóknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.