Először megyünk be az arénába

Sorsfordító időszakban lesz az Európai Unió soros elnöke Magyarország. Martonyi János külügyminiszter bízik a sikerben: ehhez jól kell tudni egyensúlyozni a közvetítés és az irányítás között.

– Az EU jelenlegi válságát látva nem lesz könnyű dolga a magyar elnökségnek. Hogyan módosultak a magyar prioritások?

– Mindig azt mondtuk, hogy az elnökség munkáját az unió előtt álló feladatok határozzák meg, ehhez kell alkalmazkodni. Amikor elkezdtük a felkészülést, még szó sem volt a lisszaboni szerződés módosításáról, a 2011-es EU-költségvetés nehézségeiről vagy a gazdasági kormányzással kapcsolatos jogszabályalkotásról. Egy dolog azonban változatlan: a magyar elnökség alatt az emberi tényezőre szeretnénk helyezni a hangsúlyt. Elnökségünk jelszava az „Erős Európa” lesz, de ez csak akkor lehetséges, ha jobban odafigyelünk az emberekre. Elismerem, hogy fontos a versenyképesség, a munkahelyteremtés, de egy zsugorodó és öregedő társadalommal ezt nehéz biztosítani. Vagyis mindenképpen foglalkozni kell a népesedési kérdésekkel, a családdal és a társadalom befogadóképességével, így a romaintegrációval is.

– Ha már az emberi tényezőről beszélt, Magyarország öt éve tagja az EU-nak, és azóta drámaian csökkent a közösség népszerűsége. Egy felmérés szerint a lakosság fele még azt sem tudja, hogy Magyarország lesz az unió soros elnöke. Mit rontottak el a politikusok?

– Ezt nem vizsgálnám, de a leg -több országban, amely soros elnöki tisztséget töltött be, jelentősen megnőtt az unió ismertsége és népszerűsége. Nekünk is ez az egyik célunk: közelebb hozni Európát a magyar közvéleményhez.

– Mit fogunk ebből érezni? Mi leszaz első esemény, amivel a közvélemény találkozik majd?

– Remélem, hogy már szilvesz -ter éjszakáján elhangzanak az első fontos üzenetek. Az első nagyobb szabású rendezvényekre pedig január 6–7-én kerül majd sor. A cél részben mégiscsak az, hogy a magyar társadalomban tudatosodjon: bár átmeneti időszakról van szó, ez a hat hónap sok embertől különleges erőfeszítéseket követel. Közlekedési zavar azonban nem lesz, kivéve talán azt a két napot, amikor a keleti partnerségi csúcstalálkozót rendezzük. Az informális tanácsi üléseket úgy fogjuk megoldani, hogy ne zavarják a közlekedést.

– Ön szerint milyen állapotban vanaz unió, és mit tud Magyarország tenni, hogy segítse a kilábalást a válságból?

– Bár korábban is sokszor mon -dogatták, hogy az EU sorsfordító korszakát éli, most alighanem így is van. Egyrészt a lisszaboni szerződés új helyzetet teremtett, amelyben még sok minden nincs teljesen tisztázva. Ráadásul a gazdasági válság új kihívások elé állította Európát. Ez többszereplős játék, amelyben részt vesz a 27 tagállam, az egymással bonyolult viszonyban álló intézmények (az Európai Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament), és belépett egy újabb szereplő: a piac, amivel 2008 októberéig nem nagyon számoltunk. Ma már tudjuk, hogy egy tagállami vezető nyilatkozatának, elszólásának azonnali következményei vannak a pénz- és tőkepiacon.

– Ez nyilván a magyar elnökségre isvonatkozik majd. De mennyire fontos az elnökség az események irányításában?

– Az elnökséget nem szabad le -becsülni. Elő kell készíteni az üléseket, le kell vezetni, úgy, hogy minden résztvevő azt érezze: el tudta mondani, amit akart, igaz, legfeljebb két-három percben. Egyensúlyt kell teremteni az egyszerű közvetítés és a vezetés között, bizonyos helyzetekben ezt is elvárják. A magyar adminisztráció relatíve fiatal, és még sosem voltunk elnökök. Kicsit úgy vagyunk vele, mint a bika, aki bemegy az arénába, és ezt csak egyszer teheti meg.

– Az utóbbi hetekben bírálták a felkészülést, sőt olyan hangokat is lehet hallani, hogy az utánunk következő lengyelek jelezték: hagyjuk csak bátran rájuk a fontos témákat, ők majd megoldják...

– A lengyelekkel állandó kap -csolatban vagyunk, és semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy mindenki készül a maga elnökségére. 2011 közép-európai év lesz, és ha mindkét ország soros elnöksége jól sikerül, akkor ez válasz lenne azokra a kritikákra, amiket a mai napig lehet hallani: hogy talán mégsem kellett volna minket ilyen gyorsan felvenni.

– Hogyan alakul az élete 2011. júliuselseje, vagyis a soros elnökség után? Vannak olyan híresztelések, hogy az elnökség végéig marad csak külügyminiszter.

– Nem hiszem, hogy bölcs döntés lenne éppen egy sikeres EU-elnökség után távozni. Lesznek újabb feladatok: Magyarország 2012–2013-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja szeretne lenni, vagyis nem sok idő marad pihenni.

„Remélem, hogy már szilveszter éjszakáján elhangzanak az első fontos üzenetek”
„Remélem, hogy már szilveszter éjszakáján elhangzanak az első fontos üzenetek”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.