'Megy tönkre ólam, színem, házam'

Az újfehértói Honvéd utcában egy befagyott „tavat” kerülgetek a szűk járdára lerakott homokzsákok tetején. Ezen a nyúlgáton gyalogosan még el lehet araszolni, de autóval már nem tudnék továbbmenni: a „tó” két szélén fényvisszaverő bóják jelzik, hogy belvízveszély miatt le van zárva az utca.

De nem ez az egyetlen: a 18 ezer lakosú szabolcsi településen a talajvíz magas szintje miatt összesen négy utcát kellett szakaszosan lezárni. Több mint százötven házat fenyeget a belvíz, amely ellen mintegy négyezer homokzsákkal védekeznek. Az önkormányzat és az érintett hatóságok szakemberei folyamatosan ellenőrzik a veszélyeztetett területet, a rendőrség pedig megerősített szolgálatot lát el a városban.

– Én 1934-ben születtem ezen a portán, azóta is itt lakom, de ekkora vizet ezen a környéken még nem láttam – néz ki az egyik kertkapun Barcs Istvánné. A Honvéd utcában élő nyugdíjas asszony azt mondja, hogy ő még a szerencsésebb lakók közé tartozik, hiszen „csak” a kertjét öntötte el a belvíz, az is meg van fagyva.

– Azt nem tudom, mi lesz, ha ez a rengeteg jég olvadásnak indul – mutat a háta mögé. – Remélem, nem önti el a házat!

Aztán megdicséri az önkormányzatot, „mindennap van itt valaki, nem hagynak bennünket magunkra”. Azt mondja, van biztosítása, több mint négyezer forintot fizet havonta, de úgy tudja, belvízkárra a biztosító nem fizet. Minek akkor a biztosítás, nézek rá, mire széttárja a kezét és azt válaszolja: „Jó az, ha van, mert akármikor baj érheti az embert”. Majd a szomszédjában álló házikóra mutat:

– Akik itt laknak, nagyon megjárták szegények! Fiatal házasok, egy kisbabájuk van, és alighanem ki kell költözniük a házból, mert a belvíz miatt megrepedt az épület fala.

Benézek az említett portára, de egy idegesen szűkölő kiskutyán kívül nem találok otthon senkit.

– Egy fiatal rendőr lakik itt a családjával, biztosan szolgálatban van – mondja egy idősebb férfi, aki egy gázpalackkal megpakolt kerékpárral egyensúlyoz a megfagyott homokzsákok tetején.

A 77 éves Szűcs József aHonvéd utcához közel, a Debreceni úton lakik, így az ő kertjét is elöntötte a belvíz, sőt a pincéjében már nyolcvan centiméter magas a vízszint.

–Megy tönkre ólam, színem, házam – hadarja egy szuszra –, a pincéből kihordtam a krumplit meg a répát az istállóba, az most a kamra, de azt is elönti a víz, ha olvadásnak indul.

Biztosítása nincsen. Azt mondja, hetvenkétezer forint a nyugdíja, abból nem telik.

– Ez a gázpalack is majd ötezer forintba volt – teszi hozzá –, de kénytelen voltam megvenni, mert disznót akarok vágni, kell a gáz a pörzsölésre. Plusz még ötezer forint kell a böllérnek is. Máris odavan tízezer.

Mondom neki, hogy azért magas itt a belvíz, mert ennek a városrésznek a helyén vizes, mocsaras rész lehetett valaha. Szűcs József a fejét ingatja:

– Én negyven éve élek itt, de sosem volt erre ekkora víz – válaszolja. – Nem tudom, mi van most, hogy ekkora lett hirtelen. Igaz, sok eső esett az idén, a termés java odalett.

– Talán mégis tavak lehettek erre – erősködöm –, nemhiába hívják Újfehértónak a várost. Erre Szűcs József maga elé mered, majd azt mondja:

– Benne van a névben a tó, tényleg – ismeri el. – De itt akkor se volt ekkora víz! Csak emlékeznék rá!

Védekezés fagyban

Már 208 településen kell védekezni a belvíz miatt, s eddig ötvenkét személyt telepítettek ki elöntött házakból. A fagy miatt elhúzódó védekezésre kell készülni. Egyre súlyosabb gondokat okoz a belvíz több megyében. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság tájékoztatása szerint a belvízzel borított területek nagysága már meghaladja a 317 ezer hektárt.

További 700 ezer hektárnyi terület pedig annyira átázott, hogy már csekély mennyiségű csapadék után is víz alá kerülne. Kedden már 208 – elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei – településen volt érvényben belvízvédelmi készültség. Tizenhét községben, városban a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelték el, ami azt jelenti: folyamatosan szivatytyúzni kell a vizet, a házakat pedig homokzsákokkal védik.

Bár a védekezésben már 2260-an vesznek részt, nem mindenütt sikerül megóvni a lakóházakat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a belvíz által sújtott megyékben eddig ötvenkét személynek kellett elhagynia otthonát. Láng István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízkárelhárítási főosztályvezetője azt mondta: a következő napokban nem romlik a helyzet, de a fagy miatt elhúzódó védekezésre kell készül niük. (Boda András)

Befagyott „tó” az újfehértói Honvéd utcában
Befagyott „tó” az újfehértói Honvéd utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.