Orbán a Facebookon üzent

Teljes gőzzel nyugdíjügyben: a miniszterelnök videóüzenetben nyugtatja az aggódókat, levelet ír, Európában kampányol, a parlament pedig ma tárgyal az ügyben.

„A nyugdíjasok hozzájutnak a nyugdíjukhoz, a nyugdíj előtt állók számíthatnak a nyugdíjrendszerre, és a fiatalok előtt pedig kiszámítható, világos pálya áll majd, időskoruk biztonsága garantálva lesz. Bízzanak a kormányban a parlament döntésében! Ennek a gazdaságpolitikának eredményeképpen Magyarország le tudja rúgni magáról az államadósságot, és mindannyian könnyebben lélegzünk, könnyebben élünk majd” – Orbán Viktor vasárnap, a Facebook közösségi oldalon keresztül küldött videoüzenetet a nyugdíjasoknak: Egész pontosan a tegnap indított A Miniszterelnök válaszol-sorozat keretében az emberek által feltett kérdésekre videoüzenetben válaszolt.

A miniszterelnök ezúttal is megismételte, hogy nem lesz semmiféle nyugdíjadó, illetve folyó kiadásokat nyugdíjbefizetésekből a jövőben sem finanszíroz a kormány. Az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésről kapcsán megerősítette: aki visszalép a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerből és eddig vesztesége volt, ezt a veszteséget az állam kompenzálja. Akiknek hozamuk van – sajnos ők vannak kevesebben –, ha január 31-ig visszalépnek, akkor ezt a hozamot adómentesen kivehetik. És, aki visszalép az állami rendszerbe, annak továbbra is lesz egyéni számlája. Az egyéni számlavezetés csak a nyugdíjrendszerben jelent garanciát, egyébként nem – mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának egyetlen, világos és érthető oka van: az államadósság. Az a kísérlet, amellyel átalakították a magyar nyugdíjrendszert azt eredményezte, hogy „az ország a feje búbjáig eladósodott”. Óriási összegeket kellett átutalni a magánnyugdíjpénztárakba, a gazdaság nem termelt ezzel arányos bevételt, ebből kifolyólag a mindenkori vezetés óriási hiteleket vett fel. Ez a hitel pedig adóssághegy formájában nyomaszt minket, és szinte lehetetlenné teszi az életünket. – Ha ez így ment volna tovább, akkor maga alá temette volna az egész gazdaságot, gyerekeink jövőjét, a mi jelenünket, és a már nyugdíjban levők nyugdíját is.

A videoüzentettel Orbán Viktor ugyanazt sulykolta, mint az általa, illetve Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke által jegyzett politikai nyilatkozattal, azaz, hogy „garanciát vállal” arra, hogy adómentes lesz a visszalépés a magánnyugdíjpénztáraktól az állami nyugdíjrendszerbe. És csak itt van biztonságban az emberek nyugdíja.

Hogy a miniszterelnök számára milyen fontos „a részvétele” a nyugdíjügyben, jelzi: akkor indított személyes, a miniszterelnöki súlyát is latba vető offenzívát, amikor egyébként Magyarország EU-elnökségét előkészítő nemzetközi „roadshow-t” folytat, amikor nap mint nap külföldön tárgyal miniszterelnökökkel, külügyminiszterekkel, illetve uniós tisztségviselőkkel. (Ma délelőtt például Athénban, Jeorjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel tart sajtótájékoztatót megbeszélésük után.)

A parlament ma elkezdi Orbán politikai nyilatkozatának tárgyalását. A múlt héten a Fidesz kezdeményezte, hogy ma a napirendre vegyék fel, és házszabálytól eltéréssel tárgyalják meg a nyilatkozatot, és róla. Az ehhez szükséges négyötödös házszabálytól való eltérést azonban az MSZP, az LMP és a Jobbik sem támogatja, így valószínűleg a javaslat általános vitáját folytatja le ma a T. Ház. Viszont az Országgyűlés már ma határoz a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztárválasztás lebonyolításával kapcsolatos egyes törvénymódosításokról. A múlt héten e szabályozás és az ominózus politikai nyilatkozattal kapcsán Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is megerősítette: a visszalépők számára adómentes lesz a pozitív reálhozam – azaz az infláció mértékénél nagyobb hozam – készpénzben való felvétele. Ennek jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni.

A miniszterelnöki offenzívához tartozik: Orbán Viktor levelet is küld a nyugdíjasoknak, arról, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, illetve, hogy a kisfogyasztók számára nem emelkedik a gáz ára. A küldeményt az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság postázza a jövő héten. Ez az intézmény rendszeresen levelez a nyugdíjasokkal. Az időseket érintő összes jogszabályváltozásról és ügyekről tájékoztatást ad – tudatta a hétvégén Szijjártó Péter. A levélben a miniszterelnök úgy fogalmaz: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét – tudtuk nélkül – magánbefektetők kezére játszották át. A kabinet ezért hozta meg a nyugdíjmentő intézkedéseket.

Neki is üzent
A miniszterelnök levélben érvel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.