A futtató benzinpénze

Prostitúcióra kényszerítette, bántalmazta, és házában bezárva tartotta őt és egy fiatalkorú lányt egy bükkszenterzsébeti férfi – állította a rendőrségen T. Szabina. A feltételezett futtató azonban tagad, s azt állítja: csak sofőr volt a lányok mellett.

Bükkszenterzsébet egyike a legszegényebb Heves megyei településeknek. Régen, amikor a szomszédos Egercsehiben még működött a szénbánya, és termelt a közeli bélapátfalvai cementgyár, volt munkájuk az itt élőknek is – most azonban, hogy megszűntek az ipari cégek a környéken, a legtöbben csak családi pótlékokból, segélyekből, jövedelempótló támogatásból élnek.

Itt az sem ritka, hogy egy-egy fiatal lány prostitúcióval keresi a kenyerét. A törvény értelmében a prostitúció nem tilos, de közterületen akárhol nem folytatható: a rendőrök ezért szabálysértési bírságot, alkalmanként harmincezer forintos büntetést szabnak ki rájuk. Ám a lányok közül általában senki nem vallja be, hogy a pénzt nem magának, hanem a futtatójának keresi, márpedig ez a fajta haszonszerzés már bűncselekménynek minősül – mondja Sasi Csaba, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A huszonéves, tarnaleleszi születésű T. Szabina azonban néhány nappal ezelőtt maga jelentkezett az egri rendőrkapitányságon, és tett feljelentést egy negyvenkét éves bükkszenterzsébeti férfi ellen. T. Szabina vallomása szerint azért, amiért a férfi őt és fiatalkorú barátnőjét erőszakkal prostitúcióra kényszerítette, saját házában bezárva tartotta, s csak akkor engedte ki őket onnan, amikor „dolgozni” mentek. A megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának Agria bevetési alosztálya kommandós akcióval végül elfogta B. Józsefet, s kezdeményezték előzetes letartóztatását. A bíróság végül úgy döntött: az ügy tisztázásáig elrendeli a férfi házi őrizetét.

B. József épp a kapuban ácsorog bükkszentkereszti, düledező vályogháza előtt, amikor felkeressük. Azt mondja, ennél kijjebb nem mehet, most is csak a feleségét várja, aki gyógyszerekért szaladt el. Amikor megtudja jövetelünk célját, meg sem lepődik:

– Szabina hazudik, szó se volt semmilyen kényszerítésről, azért vallott ellenem, mert a feleségem elzavarta a háztól. Megtudtuk ugyanis, hogy a velünk élő lányunkat is be akarta fűzni, hogy szökjenek el külföldre, és keressenek pénzt azzal, hogy árulják magukat. Ekkor telt be a pohár, és közöltük vele, hogy nincs maradása tovább.

Szavai szerint miután befogadták Szabinát, és vele barátnőjét, a tizennyolcadik életévét még be nem töltő Ibolyát, ő alkalmanként sofőrként szállította a lányokat egri lakásokba, s ilyen-olyan útszakaszok mellé –mikor hová kérték.

– Csak a benzinpénzt kértem el ilyenkor, szó sincs arról, hogy elvettem volna, amit kerestek! – állította B. József, aki hozzátette: ilyen cudar időben amúgy is legfeljebb egy vagy két „fuvart” bonyolítottak a lányok, s alkalmanként ezer-kétezer forintot kértek a kuncsaftoktól. Ennek jó része elment a napi egy-két doboz cigarettára, élelemre.

– Nézzen körbe, ha elvettem volna a pénzüket, maga szerint így nézne ki a házam? – méltatlankodik, és körbemutat a konyhán, ahol lomtalanításból származó bútorokat, kopott szőnyeget, düledező falakat látunk.

A rendőrök azt mondják, még nem látnak világosan az ügyben. A feljelentést tevő T. Szabina lelkileg fel volt dúlva, külsérelmi nyomokat is láttak rajta, amikor segítséget kért az egri rendőrkapitányságon. Tizennyolcadik életévét a jövő hónapban betöltő társát, aki fiatalkorúnak számít, és szökés miatt korábban körözést adtak ki ellene, a kommandósok viszszavitték korábbi lakhelyére, az egercsehi gyermekotthonba.

A fogságuk helyszíne
A fogságuk helyszíne
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.