És mégis: távozott a médiakurátor a Hungarofestből

Összeférhetetlenség miatt távozott a Hungarofest igazgatói posztjáról Varga Szilvia, a Közszolgálati Alapítvány kurátora. A Népszabadság november közepén írt arról, hogy a médiatörvény alapján összeférhetetlen Varga Szilvia két pozíciója.

A Fidesz egykori vezető rendezvényszervezőjét a kormányváltás után nevezték ki a Hungarofest nemzeti rendezvényszervező részlegének igazgatójává, majd a kormány erre a cégre bízta az összes állami ünnep megszervezését. Az Országgyűlés októberben fideszes delegáltként a négy közmédium feletti összevont felügyeletet ellátó Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába is beválasztotta Varga Szilviát, kilenc évre.

A médiatörvény 35. paragrafusa azonban kimondja, a médiatanács és a médiakuratórium tagjai nem állhatnak foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban költségvetési szervvel, párttal, de lapkiadóval vagy olyan gazdasági szervezettel sem, amely megbízási, vagy vállalkozási jogviszonyban áll műsorszolgáltatóval, lapkiadóval, terjesztővel, forgalmazóval, reklámügynökséggel. A Hungarofest futó szerződéses partnerei között azonban több ilyen, az összeférhetetlenségi listán szereplő cégtípus szerepel. A Hungarofest által a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa médiatervezésére és médiavásárlására kiírt, bruttó 880 millió forintos keretösszegű közbeszerzést a Berg Média Kft. nyerte el még 2009-ben, a reklámügynökség 2010 végéig médiatervezési, médiavásárlási és ehhez kapcsolódó ügynökségi szolgáltatásokat végez.

A Hungarofest ugyanakkor nem múlt, hanem jövőbeli öszszeférhetetlenségre hivatkozik a szerződés felbontásakor. A hivatalos indoklás szerint „mivel a Hungarofest tervei között szerepel Magyarország EU soros elnöksége kapcsán közbeszerzés kiírása médiaügynökségek számára és a médiatörvény miatt Varga Szilvia, a Hungarofest egyik irodájának (Nemzeti Rendezvényszervező Divízió) vezetőjeként jövőbeni összeférhetetlenséget feltételez.” Ezért november 30-i hatállyal közös megegyezéssel megszüntették Varga Szilvia munkaviszonyát. Ezzel, a fent hivatkozott cikkünkben leírt érveléssel lényegében azonos tartalmú indoklással a Hugarofest gyakorlatilag elismerte azt, hogy eddig is fennállhatott az összeférhetetlenség.

November végén lapunk megkereste Balogh Lászlót, a közszolgálati kuratórium elnökét, aki akkor azt mondta, hogy a testület ülésen jogászokkal áttekintették Varga Szilvia ügyét, és megállapításuk szerint nincs összeférhetetlenség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.