A Fidesz polgármesterének márpadig jár a cafeteria!

Az évente másfél milliárd forintból gazdálkodó Harkány adóssága közelíti az ötmilliárd forintot. A tetemes adóssággal gyötrelmes időszak vár a baranyai fürdővárosra: Harkány új vezetése nehéz évekre és döntésekre készül.

Az októberi önkormányzati választáson talán sehol sem szenvedtek akkora vereséget a Fidesz–KDNP-jelöltek, mint Harkányban. A négyezer lakosú baranyai település képviselő-testületét az elmúlt két ciklusban a Fidesz és partnerei által támogatott városatyák irányították, ezért meglepő, hogy Harkányban kisebbségbe kerültek a másutt taroló kormánypárti képviselők. Ráadásul Bédy István, a várost húsz éven át vezető fideszes polgármester súlyos vereséget szenvedett. Imri Sándor független jelölt a voksok 69 százalékát kapta, Bédy 27 százalékig jutott.

A pedagógus és jogász végzettségű Imri először indult választáson. A Siklóson aljegyzőként dolgozó, 52 éves férfi néhány társával az idén nyáron létrehozta a Polgári Összefogás Harkányért nevű baráti kört, s ennek a szerveződésnek további három jelöltje is képviselő lett a hétfős harkányi testületben. Imri elismeri: a harkányiak nem annyira rájuk szavaztak, mint inkább az eddigi városvezetés ellen. Az itt élők előtt ugyanis már nem lehetett eltitkolni a város csődközeli állapotát. Ez onnan volt sejthető, hogy az önkormányzat 300 alkalmazottja – vagyis a helyimunkavállalók ötöde – 2009 ősze óta gyakran egy-két hét késéssel kapta meg a fizetését. A város alkalmazásában lévők az idén nem kapták meg a kötelezően járó cafeteriajuttatásaikat és a jubileumi jutalmakat sem. Elégedetlenek a harkányi panziótulajdonosok és vendéglősök is, miután a helyi fürdő néhány éve még egymilliós vendégköre 700 ezer alá csökkent.

A város gazdálkodását most világítja át egy cég, ám azt máris tudni lehet, hogy Harkánynál aligha van ma eladósodottabb településünk. Az évi másfél milliárd forintból gazdálkodó város hitelállománya 4,5 milliárd. Ha ehhez hozzáadjuk a bérelmaradásokat, meg a beszállítók követeléseit, akkor az adósság megközelíti az ötmilliárdot.

Hogyan jutott ilyen elszomorító helyzetbe a település? Harkány 2006-ban kezdett eladósodni, a város abban az évben vette 100 százalékos tulajdonba gyógyfürdőjét. Addig a fürdőrészvények fele Harkány, fele a megye kezében volt – az utóbbi csomagot vásárolta meg a város 1,65 milliárdért. Ennek fedezetéül, illetve fejlesztésekre svájcifrank-alapú kötvényt bocsátott ki Harkány. A frank–forint árfolyamváltozás miatt az akkor még 2,5 milliárdos adósság mostanra 3,5 milliárdra nőtt. A kötvénynek eddig a kamatát fizette a város, de 2011-től startol a 2027-ben lejáró törlesztés, évi 320 millió forinttal. Hogy a kötvényadósság feletti hitelek miből keletkeztek, és hogy az egész tartozásállomány miképp kezelhető, arra keresi majd a választ a már említett átvilágítás.

Imri Sándor nem titkolja: a város ebben a helyzetben arra kényszerül, hogy leépítse az önkormányzati dolgozók 15 százalékát.

– Pazarló az intézményrendszerünk – állítja a polgármester. – Van például egy szociális otthonunk, amiben 34 ellátottra 29 ápoló jut. Az iskolánk évi 80 millió forint kiegészítésre szorul, de nem csoda, mert nálunk még a nyolcadikosok is napközibe járnak, ráadásul beindítottunk egy drágán fenntartható, hatosztályos gimnáziumot. A fürdőben 220-an dolgoznak, a létszámot ott is 40 alkalmazottal csökkentenünk kell. A harkányiaknak 2010-ig nem fizettek a szemétszállításért, az idén már fizetnek. De a díj nem fedezi a szolgáltatás költségét, ezért ezt is emelnünk kell. Ahogy az iparűzési adót is.

– Elképzelhető, hogy a fürdőrészvényeinket értékesítjük –avat be a városvezető a terveibe. – A többségi részünket meg akarjuk őrizni, de ha jó ajánlatot kapunk, akkor esetleg a többségi részről is lemondunk. Az pedig többmilliárdos érték. Amúgy Harkánynak 4-5 milliárd forint értékű ingatlanvagyona van, s az fedezetet nyújt a tartozásokra. A város szeretne találni olyan befektetőt, aki megépítene valamelyik telkünkön egy ötcsillagos gyógyszállót. Egy ilyen szálló lendületet adna az itteni idegenforgalomnak.

Az még kérdéses, hogy sikerül-e a tervezett eszközökkel megfékezni Harkány pénzügyi ellehetetlenülését.A harkányiak azonban azt is sűrűn kérdezik, hogy az előző városvezetés miért nem tudta megállítani az önkormányzat eladósodását. Erről mi is faggattuk Bédy Istvánt. Az 55 évesen nyugdíjba készülő egykori polgármester szűkszavúan ennyit mond:

– Az előző kormányok megfojtották az önkormányzatokat. Ráadásul Harkány a turizmusból él, s a válság a leginkább az idegenforgalmat sújtotta.

Imri Sándor szerint ez komolytalan érv, miután szerinte Harkány meg sem próbált alkalmazkodni a külső körülményekhez. Az új polgármester azt is furcsának érzi, hogy Bédy a közelmúltban levélben követelte jubileumi jutalmát és cafeteriajuttatását.

– Jár neki – bólint rá Imri.

– Ahogy járna még háromszáz embernek. Épp azért nincs rá pénzünk, mert Bédy és képviselőtársai csaknem csődbe vitték a várost.

Rosszkor vásárolták meg a megye tulajdonrészét
Rosszkor vásárolták meg a megye tulajdonrészét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.