Botrányok kísérik a 'szájkosártörvény' elfogadását

Hétfőn a törvényhozásban folytatódtak a médiatörvény körüli politikai csatározások, az ellenzék kivonult az egyik szakbizottság üléséről. Továbbra is a kormánypártok forgatókönyve szerint alakulnak az események.

Tovább gyűrűzik a fideszes médiatörvény-tervezet vagy ahogy az ellenzék nevezi: a szájkosártörvény ellen múlt héten kezdődött tiltakozási hullám: a parlamentben, a médiá ban egyaránt.

Hétfőn a T. Házban a szakbizottságok tárgyaltak az előterjesztésről, amely elsősorban amiatt váltott ki tiltakozást, mert komoly szankciókkal fenyegeti nemcsak az állami frekvenciákat használó kereskedelmi médiumokat, de valamennyi nyomtatott és internetes sajtóterméket is. A terjedelmes javaslatot a parlament gyorsított ütemben tárgyalja, hogy karácsony előtt elfogadhassák. A jövő héten már a módosító indítványokról szavazhatnak, itt dőlhet el, hogy a legerősebb ellenkezést kiváltott passzusok bennmaradnak-e a törvényben.

Az ellenzék a nyomtatott és az internetes sajtót kivenné a törvény hatálya alól; a kormánypárti módosítók zöme csak pontosító jellegű, bár néhány pontban azok is viszszavennének a médiahatóság parttalan hatásköréből.

Noha a kormányoldal azt ígérte, befogadnak „jószándékú, indokolt” módosításokat, a javaslat tárgyalásának bizottsági szakasza nem kifejezetten konstruktív légkörben zajlott. Tiltakozásul az MSZP és a Jobbik képviselői kivonultak a parlament kulturális és sajtóbizottságának hétfői üléséről. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága hétfői ülésén ugyanakkor az csapta ki a biztosítékot (az LMP-nél), hogy a médiatörvény-tervezet módosító javaslatainak bizottsági szavazásán a kormányt egy osztályvezető képviselte, aki „egyáltalán nem volt képben” a javaslatot illetően.

A bizottsági „afférok” ellenére, a parlament megszavazta a részletes vitára bocsátást, amelyre hétfő este került sor. Ezzel párhuzamosan a parlamenten kívül is folytatódott a tiltakozás.

A múlt héten több újság (Magyar Narancs, Élet és Irodalom) üres címlappal jelent meg, illetve számos sajtóorgánum szerkesztőségi vezércikkekben fejezte ki tiltakozását. Hétfőn fehér címlappal jelent meg a Népszava, az MSZP-képviselők egy-egy lappéldányt a magasba emelve demonstráltak a szájkosártörvény ellen. A 168 Óra című hetilap hétfőn közölte: a héten csatlakoznak az ürescímlapos akcióhoz.

A tiltakozó akció az interneten is terjed: a Facebookon tegnap estig ötezren csatlakoztak a sajtószabadság védelmében indult civil kezdeményezéshez, melynek lényege, hogy a résztvevők üres fotóra cserélik profilképüket. Az „Üres Facebook”-akció futótűzként terjed: egyetlen nap alatt négyezren csatlakoztak. A tiltakozási hullám alighanem karácsony után is folytatódni fog – igaz, más fórumokon (is). Az MSZP, a Társaság a Szabadságjogokért, és a Népszabadság is kilátásba helyezte, hogy elfogadása esetén Alkotmánybírósághoz fordul.

Harmincmilliárd forintból gazdálkodhat a médiatörvénynyel kibővített hatáskörű médiatanács; a hozzájuk tartozó vagyonkezelő alap pedig (amely a négy közszolgálati médium vagyonát „örökölte” a médiacsomag korábbi rendelkezése szerint) hatvanmilliárd forintból. Ebből az előterjesztésből derült ki, hogy a médiahatóság jövőre 150 millió forintot tervez beszedni a médiából – bírságként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.