Lazulhat a szájkosár a sajtón

Lazulhat a szájkosár: ízekre szedték a médiatörvényt. Az MSZP és az LMP is kivonná a nyomtatott és az internetes sajtót a készülő médiatörvény hatálya alól; a Fidesz visszavenne a médiatanács teljhatalmából; a tízmilliós sajtóbírságokat még a szélsőjobb is sokallja. A kétszáz módosításból persze a Fidesz szemezgethet.

Péntek délután 4 óráig nyújthattak be módosításokat a pártok a fideszes médiatörvénytervezethez. A szakmában felháborodással fogadott, a parlamentben viszont sürgősséggel tárgyalt törvénytervezet, mint ismert, kiterjesztené a kizárólag fi deszes tagokból álló médiatanács ellenőrzési jogosítványait valamennyi nyomtatott és elektronikus sajtótermékre, és tízmilliós bírságokat helyez kilátásba a nyomtatott, internetes sajtóra is.

A majdnem kétszáz oldalas csomagot a tervek szerint még karácsony előtt elfogadhatják – kétharmaddal. A javaslathoz a tegnapi határidőig több mint 180 módosító érkezett. A legtöbb módosítást a szocialisták nyújtották be, de a Fidesz, az LMP és a Jobbik is tucatjával ömlesztette javaslatait a parlamenti postaládába.

A Fidesz–KDNP többek között könnyítene a sajtótermékek regisztrációján, „hogy az ne jelentsen fölösleges adminisztrációt”. Enyhítenék a műsorkvóta-kötelezettségeket is, így ezek a helyi médiumokra és a közösségi adókra nem vonatkoznának. A sajtóbírságok behajtását bírósági fellebbezés esetén felfüggesztenék; a magyar zenei kvótát szeretnék huszonötről negyven százalékra emelni úgy, hogy „ez ne csak éjszaka, hanem napközben is érvényesüljön”. A magyar filmek finanszírozását támogató médiaszolgáltatókat adókedvezménnyel vigasztalnák (ahogy arról beszámoltunk, a TV2-től és az RTL-től összességében másfél milliárd forintnyi adót szednének be közérdekű kötelezettségvállalás címén; ezt viszont a módosítás alapján leírhatnák az adóalapjukból.) Viszszanyesnék továbbá a médiahatóság jogosítványait – legalábbis az adatszolgáltatás terén, a média üzleti titkait csak kivételes esetben ismerhetné meg.

Az MSZP-s módosításokkal Lendvai Ildikó elmondása szerint „az újabb szájkosártörvényen akarnak enyhíteni”. Az írott sajtó esetében teljesen eltörölnék a bírságolás lehetőségét, az elektronikus médiumoknál pedig megfeleznék a bírság felső határát. Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője megengedhetetlennek nevezte tegnapi tájékoztatójukon, hogy a közmédiumok pártmédiumokká váljanak. Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a panaszbizottság megszüntetését, a pályáztatás nélküli frekvenciaosztást, a köztelevízió normatív finanszírozásának eltörlését és a közmédiumok ingatlanjainak átláthatatlan értékesítését is. Kivonnák a médiahatóság felügyelete alól az írott sajtót és az internetet is.

A Lehet Más a Politika szerint a sajtószabadság végét jelentheti a médiatörvény-javaslat, ezért főként a sajtó ellenőrzését előíró passzusokat próbálja kigyomlálni a törvényjavaslatból. Az LMP tegnap honlapján üres nyitóoldallal vállalt szolidaritást a sajtóval, csatlakozva a tiltakozó akcióhoz (az Élet és Irodalom, a Magyar Narancs és a Népszava is üres címlappal jelent meg). Ők is kivonnák a törvény hatálya alól a nyomtatott, illetve az internetes újságokat. Kiiktatnák a sajtótermékek kötelező regisztrációját is mint szükségtelen korlátozást; a műsorterjesztők és a közvetítő szolgáltatók felelősségét mint az EU irányelveivel ellentétes szabályt.

A Jobbik is kéttucatnyi módosítással állt elő. A tízmilliós nagyságrendű büntetésekkel még a szélsőjobboldali párt sem ért egyet, mondván, ezzel számos sajtóterméket lehetetlenítenének el, köztük a Barikád című hetilapot, amelynek Novák Előd a főszerkesztője.

A fideszes előterjesztők ígéretei szerint minden jó szándékú és szakmailag indokolt módosítást támogatni fognak – az már a következő hetekben derülhet ki, hogy a kétszáz módosító közül vajon melyeket ítéli majd jó szándékúnak, illetve indokoltnak a kormányoldal.

Rendkívül pazarlónak tartja a közmédia jelenlegi rendszerét Belénessy Csaba, az MTI új vezérigazgatója, aki a jövőben a négy közmédium összevont hírgyártását fogja irányítani. Belénessy a Hírextrának adott interjújában úgy fogalmazott, minden közmédium küld ki stábot ugyanarra a helyre, és alig férnek el egymástól. Ez teljesen fölösleges. Be lé nessy közlése szerint „legfelső soron” ő felel majd a hírszolgáltatásért, illetve a szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, Szabó László Zsolt.

A Hírcentrumnak, ahol a híradók és a krónikák készülnek majd, Élő Gábor lesz az igazgatója.

A közszolgálati médiumok új vezérigazgatói
A közszolgálati médiumok új vezérigazgatói
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.