Nyékládháza emlékezik

A fiatal Furmann Imre hajdan azzal viccelt, hogy halála után buszmegállót fognak elnevezni róla. Tévedett. Szülővárosa, Nyékládháza művelődési központja veszi fel a nevét.

A borsodi Mezőnyék és Ládháza 1932-ben egyesült Nyékládháza néven. A Miskolctól bő tíz kilométerre fekvő település ma városi rangot visel, de 1951-ben, amikor Furmann Imre megszületett, még csak község volt, nagyobbacska falu. Nem létezett sem könyvtár, sem művelődési ház. Furmann Imre felmenői között senki nincs, aki értelmiségi pályára tévedt volna. A szülők némi tanácstalansággal figyelték fiuk vonzódását az irodalomhoz, jobban szerették volna, ha valamilyen biztos megélhetéssel kecsegtető foglalkozást választ magának. Így aztán villanyszerelőnek tanult.

Gyorsan kiderült azonban, hogy e szakma varázsereje rá a legcsekélyebb hatással sincs. „Azzal a feltétellel kapott bizonyítványt, hogy megígértették vele: soha a közelébe se megy a villanyszerelésnek. Imre betartotta a szavát, olyannyira, hogy a lakásunkban még a villanykörtét is én cseréltem” – mesélte egy nemrégiben tartott emlékrendezvényen özvegye, Pankucsi Márta.

Máshogy emlékszik egyik gyerekkori barátja. A miskolci Lenin Kohászati Művekben üzemzavar történt, Furmann pedig sehogy sem tudta kivédeni, hogy számot kelljen adnia arról, mennyit sajátított el tanult mesterségéből. Állítólag egy teljes blokkot lebénított, csak másnap indulhatott újra a termelés…

Annyi szent, hogy tevékenységi köre a későbbiekben minimális átfedést sem mutat olyasfajta hivatással, amelynek halvány köze lehet a műszaki ismeretekhez. A hetvenes években a pécsi egyetemen szerzett jogi diplomát, dolgozott ügyészként és ügyvédként is. A rendszerváltáskor az MDF alelnöke volt, majd elvállalta a NEKI (Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda) vezetését. Nem szakított az irodalommal sem, közéleti írásai mellett verseskötetei is megjelentek.

Pár évre rá, hogy elvesztette egyetlen gyermekét, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Dávidot, súlyosan megbetegedett ő is. 2010 májusában hunyt el. Utolsó munkahelye, az Egyenlő Bánásmód Hatóság saját halottjának tekinti.

Özvegye elmondása szerint Furmann Imre fiatal korában megállt a nyékládházi művelődési ház előtti buszmegállónál, és ellentmondást nem tűrő hangon közölte, hogy halála után ezt róla fogják elnevezni. Mármint a buszmegállót. Viccből sem jutott eszébe, hogy esetleg magát a művelődési házat…

Nyékládházán ma délután névadó ünnepséget tartanak, többek között Urbán Sándorné polgármester is beszédet mond. Az önkormányzat intézményét 2010. december 4-től így hívják: Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár.

Furmann Imre
Furmann Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.