A főapát lemondásai

A Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát lemondása miatt megürült Lénárd Ödön Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségére Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspököt választották meg –jelentette be a katolikus püspöki kar ülése után Mohos Gábor, a testület titkára.

Lénárd Ödön volt az a pap, akit a leghosszabb ideig tartottak fogva a Kádár-korszakban: csak 1977-ben, a pápa közbenjárására szabadult ki. A püspöki kar róla nevezte el a múlt feltárásával foglalkozó, 2006-ban létrehozott alapítványt. Várszegi Asztrik akkor így nyilatkozott: „...nem lehet megkerülni az ügynökmúltat sem. A munkánk során találkozni fogunk hitvalókkal, de fel kell készülnünk rá, hogy találkozni fogunk árulókkal is.”

A püspöki kar mindössze százezer forintot biztosított az alapítvány rendelkezésére, és az összeg nagyságrendileg azóta sem növekedett. „Szép csendesen folyik a munka, látványos eredmény még nincs” – konstatálta idén nyáron Várszegi Asztrik, érzékeltetve: erős túlzás lenne azt mondani, hogy a püspöki kar az utóbbi időben érdemben foglalkozott volna a témával. (A főapát amúgy azon kevés katolikus vezető közé tartozik, aki önként kérte az átvilágítását.)

Mostani lemondásának hátterében – indoklása szerint – nem elvi, hanem praktikus megfontolások állnak: „Jövő évtől megkezdődik a pannonhalmi apátság templomának belső felújítása, ez pedig sok időt és energiát igényel.” Kérdésünkre, elégedett-e az alapítványnál végzett munkával, Várszegi főapát közölte: „Amit az adott körülmények között személyesen megtehettem, azt megtettem.”

A főapátmegvált amagyarországi keresztény–zsidó tanács vezetői posztjától is. Információink szerint utóda Székely János, a cigányok lelki gondozásáért – pasztorációjáért – felelős püspök lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.