Tarlós üzent Matolcsynak

Akik nem segítik elő, hogy a BKV helyzetét megoldjuk, nem nekem ártanak, hanem Budapestnek, a kormánynak, a Fidesznek. Tarlós István a köztévében érthetetlennek nevezte, hogy a kormánydöntés ellenére a BKV még nem kapta meg a 12,5 milliárdot. Ezzel nyilvánvalóan Matolcsy Györgynek üzent.

Nem nagyon értem a Nemzetgazdasági Minisztériumot. Két és fél hete van egy kormánydöntés arról, hogy a BKV-nak utalnak 12,5 milliárdot, és a mai napig ez a pénz nem érkezett át – ezt Tarlós István nehezményezte tegnap reggel a köztévé Szemközt című műsorában, arra a kérdésre válaszolva: elképzelhető, hogy BKV-sztrájk lesz karácsonykor, ha a dolgozók nem kapják meg a nekik átlagosan járó plusz 46 ezer forintot. A főpolgármester Matolcsy György tárcájára utalva úgy fogalmazott: „nem tudom eldönteni, hogy képességbeli problémák vannak-e ebben a minisztériumban, a miniszterelnök úrra haragszanak, vagy rám, vagy Budapestre. Ez egyszerűen érthetetlen, nem tudom mire várnak. Miniszterelnök úr külföldön van, de tisztázni fogjuk ezt a helyzetet” – tette hozzá.

Tarlós István szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy „a BKV szörnyű helyzetben van”, és az állami költségvetés elfogadásáig van idejük (a tervek szerint a parlament december 23-án szavaz a 2011-es büdzséről – A szerk.). – Mi egy hónapja tettük le az esküt. Azt „még a hülye is tudja”, hogy ezt a szituációt nem az új fővárosi vezetés állította elő. De ha a központi költségvetés elfogadásáig a BKV dolgát nem oldjuk meg, akkor a város nemigen tud rövid távon sikeres lenni. Akik esetleg erre játszanának – nem állítom, hogy így van, de nem is zárom ki –, azok, akik nem segítik elő, hogy a BKV helyzetét megoldjuk, nem nekem ártanak, hanem Budapestnek, a kormánynak, a Fidesznek – hangsúlyozta Tarlós István a műsorban.

Munkatársunk kérdésére, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterre gondol-e, a főpolgármester úgy reagált: ne személyeskedjünk. Nemcsak egy miniszteren múlik a dolog, hanem törvénymódosításokon, az állami költségvetés összeállításán is. Arra pedig, hogy a fideszesekről beszél-e, azt mondta: mindazokról beszél, akik nem értik meg, vagy nem akarják megérteni, hogy a BKV-nál „rengeteg pénz hiányzik, körülbelül 800 milliárd forint”. – Ezt a helyzetet nem lehet lokális ötletekkel megoldani. Nincs az a zseni, aki a főváros jelenlegi mozgásterében erre a szituációra megoldást tudjon adni. Ebben az állam vagy segít, vagy az ígéreteinkkel együtt, legalábbis rövid távon kudarcot fogunk vallani – hangoztatta a köztévében a főpolgármester.

A műsor után Tarlós István elzárkózott attól, hogy a Matolcsy György tárcájával kapcsolatos kijelentését részletesebben kifejtse. Azt ismételte meg, hogy Budapesten nagyon súlyos örökséget hagytak maguk után a szabad demokraták és a szocialisták, és ezt kell kezelnie a mostani vezetésnek.

Más források viszont szintén érthetetlennek nevezték, hogy miért nem igyekezett Matolcsy tárcája az utalással, hogy elkerüljék a „lehet, hogy BKV-sztrájk bénítja meg a fővárost karácsonykor” típusú híreket. – Aki botot tesz a küllők közé, az a fővároson túl elsősorban a Fidesz politikájának árt. Akkor is, ha Tarlós István köztudottan nem Fidesz-tag – hívta fel a figyelmet egy másik forrásunk. Munkatársunknak fővárosi fideszesek már a főpolgármester megválasztása előtt azt mondták: nem felhőtlen a kapcsolata a fővárosi Fidesz erős embereivel. De mindkét fél korrekt együttműködésre törekszik.Maga a főpolgármester is ezt erősítette meg, miután Rogán Antal több konzultációt követően úgy döntött, nem lesz főpolgármeter-helyettes, marad a Belváros polgármestere. Azt viszont tudomásul kellett venni a Fideszben, hogy Tarlós István Orbán Viktorhoz kötődik, és le kellett nyelniük azt a békát is, hogy saját csapattal dolgozik, és saját embereit ültette a kulcspozíciókba.

Azt azonban valamennyi forrásunk kizárta, hogy a 12,5 milliárdos utalás késése „esetleges fideszes rosszindulat” számlájára lenne írható.

Tegnap az MTI Tarlós István tévényilatkozata után másfél órával tudatta a Magyar Közlöny legfrissebb számára hivatkozva: a kormány 7,5 milliárd forintot csoportosított át a költségvetés általános tartalékából a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működésének biztosítása érdekében. A határozat felhatalmazza a belügyminisztert, hogy a támogatást soron kívül folyósítsa a fővárosi önkormányzatnak. A nemzetgazdasági miniszter pedig felhatalmazást kapott arra, hogy a magyar állam nevében százszázalékos mértékű, egyedi állami készfizető kezességet vállaljon a BKV Zrt. fővárosi közösségi közlekedés működtetését szolgáló 5 milliárd forint hitele és annak ügyleti kamatai viszszafizetésére.

„A közlönyt mi is láttuk, várjuk, hogy megjelenjen a számlán is a pénz” – mindössze ennyit mondott érdeklődésünkre egyik városházi forrásunk. Szűcs Somlyó Mária, a Városháza kommunikációs igazgatója egyelőre nem kívánt reagálni a Magyar Közlönyben megjelentekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.