Hétfőn szavaznak Polt Péterről

Nem egyeztethető össze a legfőbb ügyész interpellálhatósága az ügyészség független státuszával az Alkotmánybíróság határozata szerint.

Az interpellálhatóság nem segítette a jogállami értékek megőrzését – mondta tegnap Polt Péter a parlament alkotmányügyi bizottsága előtt, amikor „tájékozódó jellegű meghallgatáson” vett részt. Schmitt Pál köztársasági elnök múlt pénteken nevezte meg Polt Pétert mint legfőbbügyész-jelöltet – megválasztása hétfőn szerepel az Országgyűlés napirendjén.Mivel a Fidesz–KDNP rendelkezik kétharmados többséggel, a döntés kimenetele nem lehet kérdéses, annak ellenére sem, hogy a képviselők titkos szavazáson voksolnak.

Polt Péter jó döntésnek nevezte, hogy nem lesz interpellálható a legfőbb ügyész, úgy fogalmazott, hogy ez megfelel az európai trendnek.

„Lesz szervezeti átalakítás, az pedig személyi változásokat is jelent”
„Lesz szervezeti átalakítás, az pedig személyi változásokat is jelent”

A meghallgatáson Budai Gyula (Fidesz) azt kérdezte tőle, mit tervez a korrupciós eljárások, a kiemelt elszámoltatási ügyek felgyorsítása érdekében. Polt Péter egyetért azzal, hogy fel kell gyorsítani ezeket az ügyeket, és el kell jutni a végükre. Ehhez jó alapnak nevezte azt a módosító indítványt, amely 55 főt adna korrupciós ügyek kezelésére. A Központi Nyomozó Főügyészségnél külön egységet tervez erre létrehozni.

Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére, hogy várható-e ugyanolyan tömeges vezetőcsere az ügyészségen, mint első kinevezésekor, azt válaszolta: lesz szervezeti átalakítás, az pedig személyi változásokat is jelent. „Nagyon magasak lesznek a szakmai követelmények.” Arra, hogy hogyan kívánja garantálni a politikamentes, független ügyészséget, tekintettel arra, hogy „1993-ban belépett egy Fidesz nevű pártba”, melynek a képviselőjelöltje is volt, Polt Péter úgy reagált: az ügyészség politikamentesen dolgozik. – Így dolgozott 2000 és 2006 között is az én vezetésemmel – közölte, hozzátéve: így dolgozik az általa vezetett főosztály is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.