Precedens vörösiszap-per

Precedensértékű kártérítési per első tárgyalását tartották kedden a Fővárosi Bíróságon. Az alperes Mal Zrt. szerint a céget nem terheli felelősség az iszapömlésért. A felperes devecseri károsult ügyvédje erre megkérdezte: akkor vajon mi döntötte romba az ügyfele házát?

A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos első polgári per: Konkoly József devecseri károsult összesen 19,3 millió forintos kártérítést követel a Mal Zrt.-től az iszapömlésben megsemmisült háza, a tönkrement ingóságai, továbbá az átélt szenvedései miatt nem vagyoni kártérítés címén. Hidasi Gábor ügyvéd, a devecseri nyugdíjas katona jogi képviselője szerint nem szorul külön bizonyításra az a tény, hogy Konkoly vagyona a vörösiszap-ömlés miatt semmisült meg, a házát elöntő anyag pedig az ajkai timföldgyár tízes tározójából származott.

Ruttner György, az alperes Mal Zrt. jogi képviselője ugyanakkor arra hivatkozva kérte a kereset elutasítását, hogy az iszapkatasztrófa ügyében több vizsgálat is zajlik, ezekben azonban még nem készültek el azok a végleges szakértői vélemények, amelyek megállapítanák a cég felelősségét. Sőt, Ruttner álláspontja szerint az elsődleges szakértői vélemények azt igazolják, hogy aMalt nem terheli jogi felelősség az ügyben, mivel a katasztrófát elháríthatatlan természeti jelenségek –a szokatlanul esős időjárás, valamint az ennek nyomán bekövetkezett talajtörés – okozták.

Hidasi Gábor szerint a Mal érvelése a probléma lényegéről tereli el a figyelmet, hiszen a kártérítési keresetükben nem a tízes tározó gátszakadásában jelölték meg a cég felelősségét, hanem abban, hogy a vállalat nem tudta megakadályozni, hogy a kiömlő vörös iszap elöntse a lakott területeket, köztük Konkoly József házát. Hidasi felhívta a figyelmet arra, hogy október 4-e óta a magyar állam számos védművet épített a tározók köré – megakadályozandó egy újabb iszapáradatot –, holott ezt még a tragédia előtt a Malnak kellett volna megtennie.

A bíróság meghallgatta Konkoly Józsefet, aki előbb „ingatlannal rendelkező hajléktalannak” titulálta magát, majd részletesen beszámolt arról, hogy milyen ingóságai vesztek oda az iszapömlésben. Mint mondta, a rajta lévő ruháján kívül semmije sem maradt.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a perben október 20-án tárgyaláson kívül hozott elsődleges intézkedés ügyében – amelyben a bíróság tízmillió forint azonnali kárenyhítésre kötelezte a Mal Zrt.–t – még nem született jogerős döntés, amelyről a cég fellebbezése miatt a Fővárosi Ítélőtáblának kell majd ítéletet hoznia.

Konkoly József ingatlannal rendelkező hajléktalannak tartja magát
Konkoly József ingatlannal rendelkező hajléktalannak tartja magát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.