Kis magyar abszurd az illetékmentes illetékről

Jogász végzettségű főhősünk bemegy az alföldi város okmányirodájába, és közli, hogy közhasznú egyesületük gépjárművet vásárolt, amelyet szeretnének átíratni az egykori magántulajdonos nevéről az egyesület nevére.

Be is mutatja a magával hozott iratokat: a friss bírósági kivonatot az egyesület létezéséről, a szervezet alapító okiratát, valamint az egyesület elnöke és két tanú által aláírt meghatalmazást az átíráshoz. Mivel a közhasznú egyesületek gépjárműátírása illetékmentes, főhősünk alaposan meghökken, amikor az okmányiroda dolgozója közli:

– Ötvenhatezer forint lesz.

– Az nem lehet – rázza meg a fejét az ügyfél –, nekünk az ilyesmiért nem kell fizetni.

– Ezt meg honnan veszi? –kérdezi erre az ügyintéző.

– Nem én veszem, törvény mondja ki.

Erre az okmányiroda alkalmazottja bólint:

– Rendben, akkor hozzon erről igazolást!

– Tessék?! – kerekedik el főhősünk szeme. – Én hozzak igazolást egy törvényről?! Honnan? A Parlamentből?

Az ügyintézőt azonban nem lehet zavarba hozni:

– Hozzon az APEH-től!

– Kedves asszonyom, én jogot végeztem – válaszolja az ügyfél –, nagyon jól tudom, hogy az APEH az illetékmentességünket szavatoló törvényről nem fog igazolást adni.

Az okmányiroda dolgozóját azonban nem tudja meggyőzni. Főhősünk elmegy az APEH-hez, ahol kissé megmosolyogják, s közlik vele, hogy illetékmentességről nem adhatnak igazolást.

Azt azonban szívesen igazolják, hogy a szóban forgó egyesület közhasznú.

– De arról nem kell igazolás – érvel az ügyfél –, hiszen a közhasznúság ténye benne van a bírósági kivonatban.

– Ha nem, hát nem –válaszolja az APEH dolgozója –, de ha mégis szüksége lesz az igazolásra, akkor adjon be kérvényt, s harminc napon belül igazoljuk, hogy az önök egyesülete közhasznú.

– Ajjaj, az késő lenne –mondja főhősünk –, merthogy a gépjárműátírást tizenöt napon belül rendezni kell. Visszamegy hát az okmányirodai ügyintézőhöz, s közli, hogy az APEH nem adhat egy törvényről igazolást.

– Ha nem, hát nem –mondja amaz –, akkor hozzon egy aláírási címpéldányt egy közjegyzőtől arról, hogy a maga meghatalmazását tényleg az egyesület elnöke írta alá.

– Tessék?! – kérdi az ügyfél. – Akkor minek az a két tanú, akinek az aláírása a meghatalmazáson szerepel?

Főhősünk hiába érvel.

Megcsináltatja hát az aláírási címpéldányt, s boldogan tér vissza az okmányirodába. Az ügyintéző átnézi az iratokat, majd azt mondja:

– Rendben, de az átírás csak akkor lehetséges, ha befizeti az ötvenhatezer forint illetéket.

– De hát illetékmentesek vagyunk! – csattan föl főhősünk, mire az okmányiroda dolgozója legyint:

– Fizesse be, legfeljebb visszaigényli az illetékhivataltól!

Az ügyfél szétnéz merengve, okos fejével biccent, és fizet.

Ám két héttel később levelet kap, amelyben az áll: az okmányiroda bejelentést tett a helyi rendőrkapitányságon szabálysértés miatt, mivel a szervezet túllépte a gépjárműátírás tizenöt napos határidejét.

Főhősünk ezután rendőrségi idézésre megjelenik a kapitányságon, ahol azzal védekezik, hogy az egyesület tizenöt napon belül szerette volna átíratni az autót, ám az ügyintézés valami furcsa oknál fogva elhúzódott. A rendőrség megértő, és megszünteti az eljárást.

Egy héttel később az egyesület levelet kap az illetékhivataltól, amely közli, hogy az állam haladéktalanul visszautalja a befizetett ötvenhatezer forintot. Indoklás: közhasznú egyesületek számára a gépjárműátírás illetékmentes.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.