A téllel újra megjelentek a miskolci fészekrakók

Harmincezer ember kénytelen tűrni, hogy felborítják a kukákat, szétszórják a szemetet, telemocskolják a lépcsőházakat, utat engedve a csótányoknak és a patkányoknak! – így fakadtak ki többen is azon a miskolci lakossági fórumon, amelynek az elhíresült Fészekrakó-ügy volt a témája. A város fideszes polgármestere nem ígér gyors megoldást.

A gondok két-három évvel ezelőtt kezdődtek, amikor az úgynevezett Fészekrakó program segítségével közel kétszáz család költözött be a lakótelepre a Miskolchoz közeli, elszegényedett kistelepülésekről, például Ongáról, Gesztelyről, Halmajról. A lakásokat megvásárló családok a gyerekeik után járó szocpol támogatást önrészként felhasználva bankhitelt vettek fel, amelyből a gyanú szerint a zökkenőmentes ügyintézést garantáló banki tisztviselők és az adásvételt intéző ügyvédek is részesültek.

Vállalkozók és munkaadók is részt vettek a nagyszabású csalásban, méghozzá úgy, hogy „papíron” alkalmazták az érintett lakásvásárlókat, s így igazoltak nekik rendszeres jövedelmet – enélkül ugyanis a bank nem utalta volna ki a hitelt. Százhatvan lakást szereztek meg ilyen módon: a kárérték meghaladja a másfél milliárd forintot. Csalás és okirathamisítás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot: tegnapi tájékoztatásuk szerint már több mint kétszáz gyanúsítottja van az ügynek.

Az Avason az új lakók beköltözésével felborult az addigi, viszonylagos nyugalom. A miskolci önkormányzat Káli Sándor korábbi miskolci polgármester javaslatára százmillió forintot különített el arra, hogy megvásárolják azokat az avasi lakásokat, amelyeket a bentlakók tartozásai miatt elárvereznek. Tizenöt ingatlant meg is vettek: ezek közül néhányba rendőrök költöztek, de több lakás az elmúlt hónapokban felújításra várva üresen állt.

Legalábbis eddig.

A hideg téli napokban ugyanis a lezárt lakások egy részébe visszaköltöztek a korábbi lakók. – Legalább huszonöten laknak újra a szomszédunkban, egy olyan lakásban, amit korábban is ez a család használt. Akkor még csak tízen éltek a kétszobás panelben, most viszont kétszer ennyien tértek vissza – mondta az avasi állapotokról rendezett lakossági fórumon egy középkorú férfi. Az érintettek továbbra sem fizetik a rezsit és a közös költséget, így a társasházak egyre nagyobb adósságot halmoznak. Volt, ahol több hétre kikapcsolták az áramot, nem működött a lift sem, a kisgyerekes anyukák, idősek kénytelenek voltak gyalog felmászni a hetedik, nyolcadik emeletre. A lakások eladhatatlanná váltak.

– A rendőrség nem tud arról, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásokba önkényesen beköltöztek volna családok – tájékoztatott Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivő-helyettese. Ez esetben a lakók bejelentésére intézkedtek volna, de ilyen jelzést nem kaptak. Néhány névtelenséget kérő lakótól viszont megtudtuk, mi is történt valójában.

– Nyáron, a jó időben egyes családok visszamentek a régi falujukba, és most, hogy hideg van, visszajöttek, és „hálából” magukkal hozták az őket nyáron befogadó rokonokat is –panaszolta egy elkeseredett aszszony. – A Fészekrakó-ügy megoldása nem megy egyik napról a másikra, nem arról van szó, hogy megfogunk több tucat embert, kiemeljük a mostani lakóhelyéről, majd becsukjuk utánuk az ajtót, és akkor minden rendben lesz – mondta kérdésünkre Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármester, aki szerint először azokat a jogszabályokat kellmegalkotni, amelyek lehetővé teszik, hogy az együttélésre képtelen embereket elköltöztessék – ez azonban újabb problémát vet fel, hisz a lakhatásukról ez esetben is gondoskodni kell.

Egy olyan komplex programot szeretnének kidolgozni, amely nem elkülöníti a nehéz sorsú és gyakran beilleszkedni képtelen embereket a többiektől, hanem integrálja őket. A terv elkészítése hónapokba, megvalósítása viszont évekbe telik. Az Avasi lakótelepiek azonban türelmetlenek, azt mondják, már eleget tűrtek, s nem tudnak éveket várni arra, hogy megint normálisan élhessenek.

Az Avasi lakótelepiek türelmetlenek, azt mondják, már eleget tűrtek
Az Avasi lakótelepiek türelmetlenek, azt mondják, már eleget tűrtek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.