Orbán–Gyurcsány parlamenti szópárbaj

Miniszterelnök úr, miért fél saját népétől? – kérdezte Gyurcsány Ferenc Orbán Viktortól a parlamentben. És a miniszterelnök válaszolt: „az beszél félelemről, aki fél, mégpedig az elszámoltatástól!”

„A szabadságról és a polgári politikáról szeretnék kérdezni. Szabadságot vagy alávetettséget kínál-e a népnek? Magyarországot nyugatos polgári demokráciává vagy keleties tekintélyelvű országgá kívánja-e formálni?” – ezt kérdezte Gyurcsány Ferenc a parlamentben az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor miniszterelnöktől. A volt szocialista miniszterelnök szavait alig lehetett hallani, mert a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők igyekeztek „kitapsolni”, illetve hangosan zúgolódtak. Gyurcsány személyesen szólította meg Orbánt: „sok évvel ezelőtt ön még hitt a polgári Magyarország eszményében.

Olyan országról beszélt, melynek polgárai mernek, tudnak, akarnak dolgozni és tanulni, önmagukért, családjukért, nemzetükért felelősséget vállalni”. – A jövőt építő öngondoskodást, a nyugdíj-megtakarítást én polgári erénynek tartom – tette hozzá, s úgy folytatta: Orbán Viktor a nyugdíjrendszer „erőszakos államosításával” rombolja ezeket az erényeket. Azt is kérdezte, Orbán Viktor „zsarolásra vagy szolgálatra” kívánja használni a néptől megszerzett felhatalmazást? Ha szolgálatra, akkor engedje, hogy dönthessen a nép nyugdíjáról, dönthessen alkotmányáról, dönthessen a polgári Magyarországról! „Miniszterelnök úr, miért fél saját népétől?”

„Ősi igazság, az beszél félelemről, aki fél” – kezdte válaszát Orbán Viktor. A miniszterelnök azt mondta: megérti, hogy az MSZP egyes képviselőinek komoly és személyes problémát jelent a félelem. „Ezt úgy hívják, elszámoltatás, és az elszámoltatástól való félelem.” Aztán a miniszterelnök, akit hosszasan megtapsoltak a mögötte ülő fideszes képviselők, úgy folytatta: a választók döntöttek arról, hogy nyolc év kudarcainak, bűneinek és hazugságainak a politikai felelőseit meg kell nevezni, el kell számoltatni. Nem titkolta, hogy az új alkotmányról nem lesz népszavazás, azt „a hatályos szabályok szerint, a magyar parlamentáris hagyományok szellemében és a legjobb alkotmányos szokásokat követve az Országgyűlésben fogják megalkotni” – zárta válaszát.

Viszonválaszában Gyurcsány úgy reagált: a fenyegetés ebben az esetben nem jó tanácsadó. „Ön ellopja hárommillió embernek a pénzét, és ön erre büszke. Én az ön helyében szégyellném magamat.” – Ne fenyegessen sem bennünket, sem mást, hanem álljon a nép elé, és mondja azt: ajánlatom van az ország alkotmányára, és kérem a nép, az istenadta nép támogatását. Ne bujdokoljon, ne féljen, ne legyen gyáva, és főleg ne legyen tolvaj! – zárta válaszát. (Erre fi deszesek közbekiabáltak: „Táncolj !”)

– Tisztesség ügyében nem kérünk kioktatást az MSZP-től –hangzott Orbán reagálása, amire képviselőtársaitól ismét nagy tapsot kapott. Aztán úgy folytatta: különösen nem Gyurcsány Ferenctől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.