A fideszes mintaváros lehúzhatja a rolót

Egy fideszes módosító indítvány miatt csődközeli helyzetbe jutott az eddig fideszes mintatelepülésként számon tartott Törökbálint.

Elmarad a disznóvágás Törökbálinton. A szokásos télnyitó rendezvényt saját zsebből finanszírozó polgármester ugyanis az idén inkább helyi társadalmi szervezeteket támogató alapítványnak ajánlja fel a disznóölésre szánt pénzt. A civilek ugyanis egyetlen fillért sem kapnak jövőre. De másoknak is beljebb kell majd húzni a nadrágszíjat. S nemcsak egyetlen lyukkal.

Az ország ötödik legfejlettebb településének számító Törökbálint jövőre közel 2,5 milliárd forint bevételtől esik el az adótörvények miatt. A balatonfüredi polgármester, Bóka István által jegyzett módosító indítvány értelmében a távközlési cégek ezentúl nem a vállalkozás központját befogadó településnek fizetik be a helyi iparűzési adót, hanem az előfizetők számlázási címe szerint osztják szét az érintett települések között. Törökbálintnak így 3200 önkormányzattal kell majd osztoznia a milliárdokon. (A törvénymódosítás összesen nyolcmilliárd forint szétosztását érinti.)

A város 7,5 milliárd forintos költségvetésének csaknem 30 – működési bevételeinek 43 – százalékát vitte el a módosítás. A kiesés nagysága oly mértékű, hogy az kiteszi a város mindhárom iskolájának, két óvodájának és bölcsődéjének egyévnyi teljes költségvetését. Ekkora bevételcsökkenést egyetlen település sem képes saját maga kigazdálkodni – kommentálta az eseményeket Turai István polgármester, aki nem tagadja, hogy többször is egyeztetett polgármester kollégájával, de nem sikerült megakasztania a törvénymódosító gépezetet.

A parlamenti döntés után ad hoc bizottságot alakított a város a lehetséges takarékoskodási intézkedések felkutatására. A szükséges lépések listája oldalakat tölt meg. Ebben sok más mellett a művelődési ház programválasztékának jelentős szűkítése, a helyi civil szervezetek támogatásának megvonása, az ingyenes zöldhulladék-szállítás megszüntetése, az önkormányzati intézmények működési kiadásainak csökkentése is szerepel. A közszférában dolgozóknak várhatólag le kell mondaniuk az összes béren kívüli juttatásról és az intézményekben teljes a létszámstop. Mindez azonban a kiadások alig 17 százalékának lefaragására elegendő, így a város aligha úszhatja meg elbocsátások nélkül. A törvényekben rögzített szolgáltatási minimumot mindenképpen biztosítani kell, így óvodai csoportok, iskolai osztályok összevonását nem tervezik.

A már megkezdett beruházások befejezése is veszélybe került. A településközpont megújítási programja startra kész, de a projektet aligha tudják megkezdeni, az 1,2 milliárd forintra rúgó önerőt ugyanis aligha tudja előteremteni a város. Így kárba vész az a 833 millió forint támogatás is, amit az uniótól pályázaton nyertek, csakúgy, mint az eddig elköltött csaknem 300 millió forint. Még rosszabb a helyzet a 24 tantermes, uszodát és sportcsarnokot is magában foglaló iskola építésével. Az idén tavasszal megkezdett beruházást le kellett állítani, holott az épület már szerkezetkész. A város vis maior helyzetet jelentett be a vállalkozónál.

– A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium talán átvállalja a projektet. Már folynak a tárgyalások és reményeim szerint a héten választ kapunk erre a kérdésre – bizakodik Turai István. A város vezetői, illetve országgyűlési képviselője megkezdte az egyeztetést a Fidesz parlamenti frakciójával az adótörvény módosításának módosításáról. Ennek értelmében a cégek székhelyeit befogadó települések nagyobb arányban részesülhetnének az adóbevételből.

A már megkezdett beruházások befejezése is veszélybe került
A már megkezdett beruházások befejezése is veszélybe került
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.