Hazamehet az iszapömlés utolsó sérültje

– Elhagyhatja csütörtökön a kórházat az iszapömlés utolsó, Győrben ápolt sérültje – közölte Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa hétfőn. Az intézmény vezetője azt mondta, hogy a nőnek hetente kell majd kötözésre járnia, a korábban végrehajtottak után további korrekciós műtétre várhatóan nem lesz szüksége.

Az ajkai térségben október 4-én bekövetkezett vörösiszapkatasztrófa után három sérültet szállítottak Győrbe. Egyikük, aki testfelületének 10-15 százalékán égett meg, október végén elhagyhatta az intézményt. Egy idős, a testfelületének csaknem háromnegyedén megégett férfi november 5-én hunyt el. Ő volt az iszapömlés tizedik áldozata. A hét végén teljes hosszában elkészült a tározó kiszakadt részét övező körgátat kiegészítő pernyegát, a továbbiakban pedig szélesítése és magasítása zajlik – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Tárgyalnak a háztulajdonosokkal, akik között továbbra is többen vannak azok, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést. Rajtuk kívül hatvanan új építésű ház, ötvenegyen pedig használt lakás vásárlása mellett döntöttek. A jogi munkacsoport kérése alapján az illetékes jegyzőnél póthagyatéki eljárást kezdeményeztek három elhunyt személy örököseinek felkutatása és nyilatkoztatása, valamint az ingatlan tulajdonviszonyainak rendezése érdekében.

A szálló por napi koncentrációja egyik mérőállomás adatai szerint sem haladta meg az egészségügyi határértéket. A szennyezettség Kolontáron a megengedett szint 97, Somlóvásárhelyen 63, Devecseren pedig 58 százaléka. Az előrejelzések szerint a porterhelés kismértékű csökkenése várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.