Debrecenben három négyzetméter Amerika sem kívánatos

Sándor Ferencné és lánya, Dózsa Enikő vállalkozó évek óta küzd azért, hogy amerikai hot dogot árusíthasson a debreceni belvárosban, de igyekezete kemény hivatali ellenállásba ütközik. A városháza és a Debreceni Közterület-felügyelet többször megtiltotta, hogy a vállalkozók a belvárosban elfoglalhassanak három négyzetmétert. Újabb furcsa fordulat, hogy a hot dog árusítás dolgában Kósa Lajos polgármester fog dönteni. De miért kerül egy amerikai hot dog árus ügye személyesen Kósa Lajos asztalára?

– Nem értem, hogy miért vagyunk szálka a városvezetés szemében – háborog Sándor Ferencné. – Négy éve vásároltam több hot dogos kocsit, hogy a belvárosban árusíthassak, de rendeletekre és jogszabályokra hivatkozva elutasítottak. Volt olyan kifogás, hogy az „amerikás” kocsik nem illenek a városképbe, de egyszer húsvét előtt közölték: azért nem árulhatok, mert a virslis kifli nem kapcsolódik a húsvéti ünnepkörhöz. A vállalkozót felháborította az is, hogy kérelmeire a polgármesteri hivatal hónapokat késett a válasszal.

– Tavaly augusztusban engedélyt kértem arra, hogy karácsony előtt árusíthassak – meséli Sándor Ferencné –, és kérelmemre december végén kaptam választ. Vagyis karácsony után engedélyezték, hogy karácsony előtt áruljak. Jól megbecsüli a kisvállalkozókat Debrecen önkormányzata!

Ráadásul a vállalkozó kérelmét a Debreceni Közterület-felügyelet az idén olyan kormányrendeletre hivatkozva utasította el, amely már nem is volt hatályban.

– Az idén februárban értesített a felügyelet, hogy nem adnak engedélyt az árusításra a 133/2007-es kormányrendelet alapján – veszi elő a levelet Sándor Ferencné. – Nem hagytam annyiban, és az akkori Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumtól kértem tájékoztatást. Közölték: a rendeletet már tavaly módosították, úgyhogy jogosult vagyok árusításra.

Sándor Ferencné nem adta föl a harcot, újabb kérelmeket írt, s végül engedélyt kapott hot dog árusításra. Csak nem a belvárosban, hanem olyan lakótelepen, ahol a napi forgalma nem haladja meg az öt darabot.

A polgármesteri hivatalban Racsmány Gyula vagyonkezelési osztályvezetőtől azt kérdezem: egy helyi vállalkozó miért csak sok hónapos csúszással kap írásos választ a hivataltól?

– Az önkormányzat úgy szabályozza a műemléki környezetnek minősülő közterületeken az utcai árusítások rendjét, hogy azok a városképet ne rontsák – mondja. – Emiatt sokszor indokolatlannak tűnő egyeztetések után születik döntés, ami valóban hosszú időt vesz igénybe.

Az osztályvezetőtől megtudom: a közterületek hasznosításáról a polgármester dönt, aki kikéri a főépítész és a közterület-felügyelet véleményét. Mint mondja, a konkrét ügyben a panaszosnak az önkormányzat határozatlan időre szóló engedélyt adott Debrecen legnépesebb lakótelepén, valamint az állatkert melletti árusításra. Közbevetésemre, miszerint számomra a Sándor Ferencnével történtek hivatali packázásnak tűnnek, Racsmány Gyula azt válaszolja: a határozatlan időre szóló engedélyt éppen a korábbi, valóban jelentős késedelemmel meghozott döntések kompenzálására adták ki.

A közterület-felügyelet illetékesétől azt kérdezem: hogyan lehetséges, hogy nem tudtak az említett kormányrendelet módosításáról? Tőzsér Gyula osztályvezető elismeri:

– Az idén februárban kelt levelünkben valóban tévesen tájékoztattuk Sándor Ferencnét.

A hibát észlelve értesítettük, hogy levelünket tekintse tárgytalannak, és keressen föl minket újbóli egyeztetés céljából.

Tőzsér Gyula hozzáteszi: mindez nem befolyásolta az engedélyezési eljárás lefolytatását, hiszen a tájékoztatás előtt megkérték a szükséges közútkezelői és polgármesteri hozzájárulást, ám a vagyonkezelési osztály, továbbá a közútkezelő hatóság a hozzájárulást nem adta ki.

A közterület-felügyeletnél kiderül: a szóban forgó vállalkozók ellen rendőrségi feljelentést tettek, mert idén februárban engedély nélkül árultak hot dogot a Piac utca belvárosi szakaszán. Erre rákérdezek Sándor Ferencnénél, aki azt úgy magyarázza: egy vállalkozónak bérbe adta az egyik hot dogos kocsiját, hogy az ne álljon a garázsban kihasználatlanul, s nem volt tudomása arról, hogy a bérlő tiltott helyen árult.

A történtek ellenére az aszszony nem adja föl a harcot. Legújabb ötlete az, hogy éjszakára kér engedélyt a belvárosi árusításra azzal az indokkal, hogy a sötétben az „amerikás” kocsi nem zavarja a városképet. Erről a városházán azt a tájékoztatást kaptam: Sándor Ferencné kérelméről a polgármester fog dönteni, és a döntésről soron kívül tájékoztatják a kérelmezőt.

Sándor Ferencné az „amerikás” kocsival
Sándor Ferencné az „amerikás” kocsival A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.