Akinek a nyakán a kötél, nem számol

Tovább ronthatják az eladósodott emberek esélyeit a „fogyasztói csoportokat” szervező cégek. Csak találgathatjuk, hogy miképp működnek ezek a törvény által szabályozatlan vállalkozások. A cégek vezetői elérhetetlenek.

– Megint húztak egyet a nyakamra hurkolt kötélen.

Így összegzi saját helyzetét a Baranya megyei Adorjás községben Hatta Dezsőné. A 39 esztendős, kétgyermekes asszony egy pécsi elektronikai üzemnél dolgozik, férje sertéstelepen állatgondozó. A család egy öreg házban lakik, a portát bővítették és felújították, emiatt többféle hitelt is felvettek. Adorjás az 50-80 százalékos munkanélküliséggel sújtott ormánsági aprófalvak egyike, és Hattáék maguk is néha állástalanok voltak az elmúlt években, s olyankor elmaradtak a törlesztéssel. A házaspár hitelképtelenné vált (BAR-listára került), s ma a család 150 ezer forintos jövedelmének fele adósságok törlesztésére megy. Ezért Hattáné megörült a Swiss Invest 2009 Kft. hirdetésének, amiből azt olvasta ki, hogy a cégtől kapott egymillió forint hitel visszafizetéséhez elegendő lesz havi 3335 forintot törlesztenie. Az aszszony úgy gondolta, hogy a kedvező kamatú kölcsönből kiváltja a hitelei egy részét.

– Október 14-én elmentem a cég budapesti irodájába szerződést kötni – mondja Hattáné. –Az ügynök arról beszélt, hogy november elején megkapom az egymilliót, ha befizetek 50 ezer forint regisztrációs díjat. Befizettem, és vártam a pénzt.

De az nem jött. Hattáné felhívta az ügynököt, s azzal szembesült, hogy ő tulajdonképpen nem hitelt vett fel 15 éves futamidőre, hanem tagja lett a Swiss Invest fogyasztói csoportjának, s teljesen bizonytalan, hogy mikor jut hozzá a remélt öszszeghez. A Swiss Investtel kötött szerződésből kiderült, hogy Hattáné 15 éven belül megkapja a kért egymilliót. Azt, hogy a csoport tagjai a kért pénzt mikor kapják meg, a Swiss Invest dönti el. A döntés mikéntjéről nem szól a szerződés, de az egyértelmű, hogy a pénz odaítélése történhet akár a 15. évben is. A pénzt igénylő kérése gyorsabban teljesül, ha előtörleszt. Ám hogy a havi előtörlesztés milyen mértékben gyorsítja meg a pénzhez jutást, arról a kontraktus nem szól.

Amikor az asszony megértette ezt, vissza akart lépni. Azt mondták, ha visszalép, elbukja a befizetett pénzét. Hasonló helyzetben van a 20 kilométerrel odébb, Magyarmecskén élő Kovács László is. A 23 éves traktoros élettársával meg akart venni egy családi házat, s arra akart kérni két és fél millió hitelt – 25 év futamidőre – a fogyasztóicsoport-szervezéssel foglalkozó Creditswiss Kft.-től. A cég pécsi irodájában október elején be is fizetett 133 700 forintot, ám utóbb ő is rájött, hogy talán csak 25 év múlva jut hozzá a remélt pénzhez.

Hattáné és Kovács László segítséget kért a szorongatott helyzetben lévő dél-baranyai embereknek jogi támaszt nyújtó Szentmárton Caritas Alapítványtól. Heindl Péter, a szervezet jogásza elmondta, hogy tucatnyi ilyen esettel találkoztak az elmúlt hetekben. A jogász szerint számos jele van annak, hogy a fogyasztói csoportokat szervező cégek taktikája félrevezető. Mert bár e cégek a hirdetésükbe és a szerződésükbe beleírják, hogy nem bankhitelt adnak, ám a reklám és a kontraktus több eleme mégis azt sugallja, hogy a csoport tagja valamiféle hitelkonstrukció szereplőjévé válik. Ráadásul a cégek ügynökei – a panaszos ügyfelek szerint – a szóbeli tájékoztatás során használják is a hitel szót, s ha az ügyfél használja ezt a kifejezést, akkor ráhagyják. Heindl úgy látja, hogy a fogyasztói csoportok szervezői – a hitelínség hatására – lendületbe jöttek a térségben. Kuncsaftot könnyen találnak, hisz az itt élőket a szegénység gyakran elkeseredett lépésekre ösztönzi.

– Tudom, hogy meggondolatlan voltam – ismeri be Hattáné –, hiszen az ígért kamat és törlesztőrészlet érthetetlenül alacsony volt. De akinek nyakán van a kötél, az nem számol, csak próbál menekülni.

Megpróbáltunk a Swiss Invest és Creditswiss vezetőihez eljutni, hogy megtudjuk: milyen szabályok alapján juttatják pénzhez a csoportok tagjait. A Swiss Invest fővárosi irodáján azt közölték: nem nyilatkoznak. A Creditswissnél meg nem jutottunk túl a pécsi kirendeltség egyik ügyintézőjén, mivel ő nem továbbította kérésünket a kft. irányítóihoz. Az ügynök bevallotta: a cég központjának azért nincs sehol feltüntetve a telefonszáma és a címe, mert nem akarják, hogy bárki is elérhesse a kft. vezetőit.

A cégbíróság adatai szerint a Swiss Investet 2008 decemberében jegyezték be Magyarországon, a kft. székhelyének címe: Budapest, Nagy Ignác utca 19/A. A kft. tulajdonosa egy Swiss Invest nevű, Romániában bejegyzett cég – azt, hogy ennek ki az alapítója, a hazai adatok alapján nem lehet megállapítani. A Creditswiss Kft. idén szeptemberben alakult, székhelye Budapest, Gvadányi utca 2/C. A cég tulajdonosa egy magyar magánszemély, Móró István.

Húsz éve léteznek Magyarországon fogyasztói csoportok – tudtuk meg Binder Istvántól, aPénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivőjétől. E csoportok időnként elhalnak, majd újraélednek, jelenleg tíz, csoportot szervező cégről tud a felügyelet. A csoportok állítják, hogy ők nem hitelt adnak, hanem a tagok befizetéseiből a tagok vásárlásaihoz biztosítanak pénzt egy meghatározott időn belül, amit aztán vissza kell fizetni. A csoportok tevékenységét törvény nem szorítja keretek közé, s ellenőrzésükre egyik állami szerv sem jogosult. Az exlex állapoton a PSZÁF már régóta szeretne változtatni, ám eddig egyik kormány sem bizonyult ehhez partnernek. Most a felügyelet azt javasolja, hogy törvénnyel tiltsák meg a fogyasztói csoportok szervezését. Az elmúlt hónapokban a felügyelethez ötszáz panasz érkezett amiatt, hogy a csoportok szervezői félretájékoztatták az ügyfeleket.

Vonzza a szemet az alacsony havi díj
Vonzza a szemet az alacsony havi díj
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.