Több menekült érkezhet Magyarországra

Fokozott szigort hoz a karácsony a Magyarországon tartózkodó külföldieknek, a múlt héten elfogadott idegenrendészeti törvénycsomag számos eleme lép ugyanis december 24-én hatályba.

A magyarok Európai Gazdasági Térségen kívüli államokból származó családtagjának el kell hagynia az országot, ha kiderül, hogy „a családi kapcsolat létesítése a tartózkodási jog megszerzése érdekében történt”, derül ki a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosításából. Egyelőre nem tudni, hogy egy fiktív házasságot hogyan lepleznének le, de a módszertan az amerikai hatóságoktól könnyen elleshető, mert ott a bevándorlási hivatal keményen ellenőrzi a párokat. Annak szintén távoznia kell, aki úgy jutott tartózkodási engedélyhez, hogy hamis, illetve a tartózkodási célra vonatkozóan félrevezető adatokat közölt.

Az új szabályok a külföldieket foglalkoztató munkáltatókat is sújthatják. Eddig a nem uniós állampolgárok kiutasításával járó költségeket csak akkor kellett megtéríteni, ha valakit munkavállalási engedély nélkül alkalmaztak. Mostantól azonban fizetni kell majd akkor is, ha a dolgozó az engedély lejárta után nem hagyja el önként az országot. Amikor pedig egy vendégkutató például nem felel meg a törvényben meghatározott tartózkodási feltételeknek, de mégsem akar hazamenni, az őt meghívó intézetnek kell állnia a kiutasítás költségeit.

Könnyen pórul járhat az is, aki nem tanulni jönne Magyarországra, hanem csak azért iratkozik be valamelyik egyetemre – amire volt is jó néhány példa –, hogy megszerezze az unión belül szabad mozgást biztosító tartózkodási engedélyt. Az egyetemeket és a főiskolákat emiatt arra kötelezik, hogy az idegenrendészeti hatóságokat nyolc napon belül tájékoztassák azokról a külföldi hallgatókról, akik a tanulmányaikat megkezdték, félbeszakították, befejezték, illetve a beiratkozási kötelezettségüknek nem tettek eleget. Ebben az esetben ugyanis a tartózkodási engedélyt visszavonják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.