Kossuth-díjas filmrendezők 'kényszerű' tiltakozása

„Kényszerű deklarációt” fogalmazott meg a magyar film védelmében nyolc Kossuth-díjas rendező. A dokumentumról az aláírók egyike, Mészáros Márta az MTI-nek elmondta: a magyar filmgyártás megszüntetése ellen szeretnének így tiltakozni. „A magyar filmgyártást meg akarják szüntetni, illetve lényegében már meg is szüntették. Az idén nincs pályázat, nincs semmi, és a jövő teljesen bizonytalan” – mondta a rendező.

A nyolc művész nem politizálni akart, de a körvonalazódó új filmfinanszírozási struktúra aggodalommal töltötte el őket. „Nem magunkért aggódunk, mi a karrierünket már megcsináltuk” – jegyezte meg Mészáros Márta, hozzátéve azonban: a filmesek fiatal és középgenerációja „tragikus helyzetben van”, nem készülnek tévéfilmek, ráadásul a közelmúltban forgatások is leálltak. „A magyar nemzeti kultúra elválaszthatatlan része a magyar film és mozgókép. A magyar film az európai kultúra integráns része. A magyar filmek magyar nyelven, magyar emberekről, a magyar életről eredeti és egyéni módon szólnak” – olvasható a deklarációban.

Az aláírók – Jancsó Miklós, Makk Károly, Tarr Béla, Mészáros Márta, Gothár Péter, Jeles András, Grunwalsky Ferenc, Maár Gyula – a magyar filmről szólva hozzáteszik: „Ezek a különös, eltérő és autonóm módon beszélő alkotások mára az általános műveltség alapjai közé tartoznak. Ennek tönkretétele a kultúra rombolása! Ezt semmilyen haszonelvűség, gazdasági helyzetre való hivatkozás, politikai szándék vagy szubjektív megítélés nem indokolhatja! A kultúra alapvető emberi jog!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.