Ki csóvál?

„Miért csóválja a kutya a farkát? Mert a kutya az okosabb. Ha a farok lenne okosabb, ő csóválná a kutyát.” Ezzel a viccel kezdődött egy remek film, az volt a címe: Amikor a farok csóválja. Arról szól, hogyan tereli el egy zseniális PR-ügynök (Robert De Niro) és egy hollywoodi producer (Dustin Hoffman) a figyelmet az amerikai elnök pedofil szexbotrányáról.

Az ilyen figyelemelterelésre szakosodott PR-szakembereket hívják spindoktornak, ahol a spin az angol pörgés, pörgetés szóból származik: az a munkájuk, hogy a tényeket úgy forgassák el, olyan oldalukról mutassák, amelyekben azok a megrendelő kívánsága szerint kedvezőeknek vagy kedvezőtleneknek tűnnek a közvélemény előtt – függetlenül a valóságtól.

A spinről könyvtárra való tankönyvet írtak. A magyar kormánynak ezek nyilván megvannak, és a jelek szerint naponta forgatják is őket. Másként hogyan jönne ki Selmeczi Gabriella száján ez: „távol álljon tőlünk, hogy bárkit is zsaroljunk”, meg hogy „az új rendszer mindenkinek jó, kivéve azoknak a magán-nyugdíjpénztári vezetőknek, akik korábban a náluk felhalmozott, hatalmas összeget kezelték”. Már posztjának elnevezése is spin: „nyugdíjvédelmi megbízott”, miközben a kormány éppen a nyugdíjpénztárak ellen indít frontális támadást.

A vezetők érdekére való sanda célzás pedig ugyanaz, amellyel a nyugdíjba vonuló tanárok, rendőrök és más közalkalmazottak érdekében felszólaló MSZP-t rendezték le, mondván, csak a pofátlan végkielégítések 98 százalékos adójával tőlük visszavett milliókat siratják. Spin az is, hogy a magánnyugdíjpénztárak „eltőzsdézik” a pénzt – mintha nem arra lennének kitalálva, hogy fialtassák tagjaik vagyonát. A szakmailag remek (bár hazug) kormányzati kommunikáció simán abszolvál egy logikai bukfencet: ha a pénztárak valóban rosszul sáfárkodtak volna a pénzzel, akkor most miképpen ígérhetné a kormány az infláció fölötti hozadék készpénzben való kiosztását? A lényeg, miként Szijjártó Péter, az egyik fő csűrő-csavaró megállapította, hogy „mindenki jól jár”.

Kövér László szerint „ha nem asszisztált volna a világ, az IMF, az EU ahhoz a hazugsághoz, hogy az ez évi költségvetés alapján lehet 3,8 százalékos hiány, akkor nem kellett volna az Orbán-kormánynak a hazugság miatt létező lyukakat betömni rendkívüli pénzügyi intézkedésekkel, válságadókkal”. Tehát nem a Fidesz hazudott éveken át azt mondva, hogy nincs szükség megszorításokra, nélkülük is van kiút a válságból, hanem mindenki más, amikor azt állította: fájni fog. És lám, most persze fáj, de erről nem a kormány tehet, hanem a gonosz unió, amely nem egyezett bele a költségvetési hiány megduplázásába.

Orbán Viktor francia használatra így fogalmazott Párizsban: az ország az IMF nélkül összeomlott volna, de kiutat talált a csődhelyzetből (épp csak azt nem tette hozzá, hogy bravó Bajnai!). A magyar bankadó szerinte is brutális, de „ebben a formában 2012-ben megszűnik”. (Nem szűnik meg, csak átnevezik, de mit tudják ezt a franciák.)

Lapunk október elején portrét közölt Orbán Viktor fő spindoktoráról, Habony Árpádról. Ugyanakkor, mint mondják, a miniszterelnök végső soron személyesen vezényli a kormányzati kommunikációt. Ő csóvál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.