Karácsonyra kész az új kolontári védőgát

Pénteken Kolontárnál megkezdődött a vörös iszappal szennyezett külterületi részek mentesítése. Devecserben megkötötték az első lakás-adásvételi szerződést az egyik károsulttal, miközben 81 család új kárbecslést kért a bontásra ítélt ingatlanáról. December végéig elkészül az új kolontári védőgát.

Karácsonyig Kolontáron megépül az első családi ház a vörösiszap-károsultak számára kijelölt lakóparkban, ahol öszszesen 14 család kért új építésű házat a katasztrófa miatt lebontásra ítélt ingatlana helyett – jelentette be pénteken Ajkán Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos. Devecserben lassabban halad az új lakópark építésének előkészítése, mivel az engedélyek kiadásához előbb módosítani kell a település rendezési tervét, másrészt a károsultak közül sokan még mindig nem döntöttek arról, hogy a kormány által kínált lakhatási lehetőségek közül melyiket válasszák.

Az aktuális állapot szerint a devecseri károsultak közül 55-en költöznének be az újonnan kialakított lakóparkba, 44-en vásárolnának használt ingatlant, 62 család egyedi elbírálást, 81-en pedig a korábban elvégzett kárbecslés megismétlését kérték, mivel kevesellték a lebontásra ítélt házuk forgalmi értékeként megállapított összeget.

Szabó Csaba miniszteri biztos bejelentette: péntekenmegkezdődött az iszappal elöntött külterületi részek kármentesítése, ami várhatóan jövő év áprilisáig tart. Hozzátette: az öszszesen ezerhektárnyi területet többféle technológiával tisztítják meg. A néhány centiméteres iszapréteget például egy huminsavat tartalmazó anyaggal, a dudarittal semlegesítik, míg a vörös iszappal 30–50 centiméteres vastagságban szenynyezett földet összegyűjtik, és a sérült tízes tározó nyugati oldalán kialakított új depóniában helyezik el. Ez azt jelenti, hogy fél éven belül minimálisra csökkenthető a térségben a vörös iszap kiporzása, ami jelentősen mérsékli az egészségügyi kockázatokat is.

Kossa György, a Mal Zrt. állami irányítására kirendelt felügyelők koordinátora közölte: karácsonyig elkészül a tízes tározó és Kolontár települése között épülő új völgyzárógát. A 370 millió forintba kerülő, 1290 méter hosszú, 30 méter talpszélességű, csaknem öt méter magas védmű végleges megoldást jelent egy esetleges újabb gátszakadás esetére, mivel megakadályozza, hogy a tározókból kiömlő anyag bejusson a Tornapatakba, illetve elérjen bármelyik környező településig. Az úgynevezett kettes gát egyúttal fölöslegessé teszi a katasztrófa után egy héttel – 150 millió forintból – megépített, 600 méter hosszú kolontári védőgátat, amit akkor azzal az indoklással húztak fel, hogy meg kell védeni vele a falu addig el nem öntött részét. Kossa György kérdésünkre válaszolva elmondta: márciusig befejezik a tízes tározó „bezárását”, azaz a gátszakadás során megsemmisült támfalrész újjáépítését.

Információink szerint a Mal Zrt. jövő év februárjában lejáró környezetvédelmi engedélyének a megújítására a cég a napokban benyújtja az illetékes zöldhatósághoz az új környezethasználati engedélykérelmét, amelyben egy új – a kilences és tízes kazetta közötti részen kialakítandó – vörösiszap-tározó terve is szerepel. Ettől függetlenül a cég megkezdte az átállást az úgynevezett száraztechnológia alkalmazására, ami azt jelenti, hogy a jövőben száraz formában, lúgos folyadék nélkül lehet majd tárolni a melléktermékként keletkező vörös iszapot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.