Tovább folytatódik a pécsi visszaállamosítás

A baranyai megyeszékhely visszavásárolja a Pécsi Távfűtő Kft. (Pétáv) 49 százalékos üzletrészét a francia Dalkia-csoport kezében lévő Pannon Hőerőmű Zrt.-től.

A város 2000-ben adta el a Pétáv kisebbségi részvénycsomagját az erőműnek, egymilliárd forintért. Páva Zsolt fideszes polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, a város és az erőmű szándéknyilatkozatot írt alá az üzletrész visszavásárlásáról. Az értékéről még ezután tárgyalnak a felek, mondta Páva.

A Pétáv éves árbevétele 8 milliárd forint, nyeresége viszont alig 10–20 millió, mivel a többségi gazda célja az, hogy a pécsiek kedvező áron jussanak a távhőhöz. A vidéki nagyvárosok között a pécsi távfűtés a második legolcsóbb.

Ha a kivásárlás megvalósul, akkor Pécs valamennyi közszolgáltatást végző cége a város kizárólagos tulajdonába kerül. Pécs még 2003-ban a város kommunális szemétkezelő cégéből, a Biokomból vásárolta ki az ugyancsak francia kisebbségi partnert. Tavaly októberben a pécsi közgyűlés a vízszolgáltatás jogát visszavette a Pécsi Vízműtől, amiben a francia Suez-csoporté a részvények 49 százaléka, és rábízta ezt a feladatot az önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Zrt.-re. A város vezetői azt remélik, hogy a Suez kártalanítása megoldható lesz a vízszolgáltatás 5-6 éves nyereségéből.

Két hónappal ezelőtt a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) máltai kisebbségi részvényese jelezte, felmondja a szerződést a várossal. Hogy a PK és a Pétáv összességében több milliárd forintot érő kisebbségi üzletrészét miből fizeti ki az eladósodott város, arra Páva Zsolt még korainak tartja a választ. A polgármester hangsúlyozta: fontos, hogy Pécs közszolgáltatást végző cégei az önkormányzat kezében legyenek, mivel a város csak így tud alkudozás nélkül dönteni e stratégiai cégek fejlesztéséről és az általuk kínált szolgáltatás áráról.

Páva Zsolt
Páva Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.