Hol vannak a kórházvédők? Tiszta papírral indult az egri kórház

Stabil a volt HospInvest-kórházak helyzete, korábbi adósságukat ugyanis a felszámolás alá került cég „magával vitte”. Az egészségügyi államtitkárság HospInvest-ügyben a napokban a számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt feljelentést tett, a magáncég felszámolója viszont az OEP-et perli.

Kevés olyan egészségügyi intézmény van az országban, amely olyan stabil anyagi helyzetben lenne, mint az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház, illetve a korábban szintén a HospInvest Zrt. által működtetett kiskunhalasi, gyöngyösi, hatvani kórház, és az utóbbihoz tartozó parádfürdői gyógyintézmény. Úgy tűnik, a sok vitát, indulatot kiváltó hospinvestes időszak végül valamennyi önkormányzat számára jó üzletnek bizonyult: a cégcsoport tavaly augusztusban kezdődött felszámolásakor ugyanis a becsődölt rt. „magával vitte” a kórházak addigi összes tartozását, amely az öt érintett kórház esetében szakértői számítások szerint meghaladja az ötmilliárd forintot. Így a kórházak működtetésére a HospInvest kivonulása után alapított önkormányzati társaságok tavaly ősszel tiszta lappal, adósság nélkül indulhattak.

Az egri Markhot Ferenc Megyei Kórháznak –amely havonta nagyjából félmilliárd forintos finanszírozást kap az OEP-től – jelenleg alig van harminc napon túli tartozása a beszállítóinak, bár ez csak látszólagos eredmény, mert a jelen finanszírozás mellett a közeljövőben már emelkedni fog az adósságállomány – mondta Fűtő László, az intézmény nemrégiben kinevezett új főigazgatója. Őt október végén, az új, fideszes vezetésű megyei önkormányzat jelölte erre a posztra. Az egri kórházban korábban belgyógyász főorvosként dolgozó szakember maga is az intézmény működtetésének magánkézbe adása és a HospInvest Zrt. színre lépése ellen tiltakozók közé tartozott. Százhúsz orvos és több mint ötszáz egészségügyi dolgozó – asszisztens, ápoló, mentős, műtős, karbantartó – távozott innen, amikor 2008 őszén a HospInvest Zrt. vette át az intézmény működtetését. A magáncég az induláskor nehéz helyzetbe került, hisz voltak osztályok – a kardiológia vagy a gyerekgyógyászat például –, ahonnan szinte a teljes orvoscsapat távozott. Ám végül máshonnét szerződtettek szakembereket, s a minimális feltételeket megteremtve – a kardiológiai fekvőbetegellátó osztály kivételével – végül 2008. november 1-jén, immár a magánműködtetővel indulhatott el az egri kórház. Nem sokkal később, 2009 tavaszán azonban már tornyosultak a viharfelhők a Hosp-Invest Zrt. feje felett: előbb az átalakuló kelet-európai gazdaságok finanszírozására alakult pénzintézet, az EBRD jelentette be hivatalosan, hogy kiszáll a cégből, amelyben korábban négymillió euróért vett részesedést, majd áprilisban egy bank a lejárt hiteltartozások miatt több mint egymilliárd forintot emelt le a számlájukról. A cég előbb csődvédelmet kért, majd tavaly augusztusban felszámolási eljárás indult ellene. A gyöngyösi, kiskunhalasi, hatvani, a hozzá tartozó parádfürdői és az egri kórházat visszavette tulajdonosuk, az adott önkormányzat, s jellemzően saját tulajdonú társaságot alapítva oldották meg a további működtetést. Gyöngyös azonban újból magánkézbe adta a kórházat a Medical Investments nevű cégnek, amely a nagyatádi kórházat is üzemelteti.

Fűtő Lászlótól – aki annak idején átmenetileg a győri kórházban helyezkedett el, s onnan tért viszsza az egri intézmény élére – kimondva-kimondatlanul azt várják hajdani társai, vegye vissza, s alkalmazza újra a kórházvédők egy részét. A tömeges visszatérés azonban nemcsak munkajogi szempontból lenne nehézkes – a státuszok zömét időközben betöltötték –, hanem felboríthatná a kórház jelenlegi létszámgazdálkodását és pénzügyi egyensúlyát. Az elmúlt másfél évben a korábban távozott százhúsz orvosból tizenöten tértek viszsza az egri kórházba. Sokan családostul elköltöztek Budapestre vagy a Dunántúlra, új egzisztenciát teremtettek, s már nem akarnak ezen változtatni. Más a helyzet az asszisztensekkel, ápolónőkkel, egyéb kórházi alkalmazottakkal, akik közül többtucatnyian még ma is állástalanok, vagy feketén vállalnak házi ápolást idős emberek mellett, esetleg nővérszállón laknak, mesze az otthonuktól –ők, mint jelezték, szívesen visszatérnének Egerbe.

– Akiket a kórházvédők helyett annak idején alkalmaztak, többnyire beváltak az új helyükön, nincs ok, hogy felmondjunk nekik – mondta Fűtő László. Hozzátette: amikor nyugdíjazás vagy egyéb okok miatt megüresedik egy-egy hely a kórházban, azt igyekszik majd a korábbi dolgozókkal betölteni, de mint mondta, ügyel arra, hogy a jó szakemberek térjenek vissza. Nehezebb lesz egyezségre jutni azokkal az orvosokkal, akiket még a kényszerhelyzetbe került HospInvest Zrt. szerződtetett, hogy megfelelő létszám legyen egyegy osztályon, s megkapják az ÁNTSZ-től a működési engedélyt. Az így ideédesgetett szakemberek a szokásos bér háromszorosát, négyszeresét is elkérték, mert az alkupozíció nekik kedvezett. Van olyan orvos az egri kórházban, aki több mint kétmillió forintot visz haza egy hónapban, miközben ugyanazon az osztályon dolgozó kollégája ennek tizedét kapja. –Minden aránytalan szerződést igyekszünk újratárgyalni, s új egyezségre jutni –tette hozzá Fűtő László.

Több egyezséget nem sikerült viszont megkötnie a HospInvest Zrt.-t felszámoló cégnek. Horváth Szilárd, a TM Line Zrt. felszámolóbiztosa kérdésünkre elmondta: a csődbe jutott cég vagyonelemeinek nagy része „bent ragadt” a kórházakban, azok legtöbbje ugyanis nem mozdítható eszköz vagy műszer. Ezeknek az ellenértékét az önkormányzati kórházak nem akarják megtéríteni, így jogvita alakult ki. Nem sikerült egyezségre jutnia a felszámolónak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral sem, ezért Horváth Szilárd pert indított az OEP ellen. Az ok: a kórházak a kialakult rend szerint három hónapos csúszással kapják meg az ellátások ellenértékét az egészségbiztosítótól, s így a tavaly júniusi, júliusi és augusztusi finanszírozási összeget szeptembertől kellett volna folyósítaniuk. Az időközben felszámolás alá került cég jogosan számított az ez után járó pénzre, amely az öt érintett kórház esetében együttesen eléri a 3,3 milliárd forintot – tudtuk meg Horváth Szilárdtól. Az OEP azonban jogtalannak ítélte a követelést, s ezt a pénzt már az új üzemeltetőknek utalta át. Az ügyben két bírósági tárgyalást tartottak, döntés még nem született. Szócska Miklós a napokban bejelentette: az általa vezetett egészségügyi államtitkárság az OEP új főigazgatója,Séllei né Márki Mária vizsgálatának eredménye alapján a HospInvest ügyében ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a vámhatóságnál számviteli fegyelem megsértése és csalás gyanúja miatt. Közlése szerint 4,5 milliárd forintos tételről van szó. Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. korábbi elnöke kérdésünkre ezzel kapcsolatban úgy reagált: nem lehet véletlen az államtitkár feljelentésének időzítése, szakértők szerint ugyanis jogszerű a magáncég követelése az elmaradt OEP-pénzek kifizetésére, s ezt vélhetően a bírósági döntés is megerősíti majd.

A felszámolás alatt álló HospInvest Zrt. még csak a munkavállalóknak tudott fizetni, a többi hitelezőjének – több milliárd forintról van szó – még akár éveket is várnia kell a pénzére, mondta lapunknak a TM-Line Zrt. felszámolócég vezetője, Somogyi Ferenc. Ennek egyebek között az egészségbiztosítóval folytatott elszámolási vitájuk az oka. A per még nem zárult le. Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. egyik tulajdonosa lapunknak azt mondta: a 4,5 milliárd forint visszatartása miatt a HospInvestet felszámoló cégek bírósághoz fordultak, de információi erről már csak közvetve vannak. (D. A. N.)

Amikor még a HospInvest ellen tüntettek
Amikor még a HospInvest ellen tüntettek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.