Élete végéig rács mögött maradhat Weiszdorn Róbert

December 9-én újra jogerős ítéletet hirdet a Fővárosi Ítélőtábla a 2002. május 9-én az Erste Bank móri fiókjában nyolc emberéletet követelő rablás ügyében.

Az ítélőtábla 2005 októberé ben egyszer már meghozta a jogerős verdiktet: akkor Kaiser Edéről mondták ki, hogy ismeretlen társával ő mészárolta le alig több mint hétmillió forintért a bankfiók alkalmazottjait, biztonsági őrét és két ügyfelét.Másfél évvel később azonban kiderült, mégsem Kaiser és a megismételt elsőfokú eljárásban tettestársaként megvádolt Hajdú László követte el a magyar kriminalisztika történetének legtöbb áldozatot követelő bankrablását, hanem Nagy László és Weiszdorn Róbert.

Nagy 2007 nyarán az elvileg szigorú őrizet dacára zárkájában öngyilkos lett – a később lefolytatott vizsgálatok senkit nem találtak ezért felelősnek. Az első számú gyanúsított halála miatt egyedülWeiszdorn állhatott bíróság elé. Ő kezdettől azzal védekezett, hogy a rablás megtervezésekor szó sem volt arról, hogy lövöldözni fognak. Ő maga csak egy lövést adott le – a biztonsági őrre, amikor Naggyal beléptek a bankfiókba –, de az is csak a férfi kezét találta el. Ezt követően ő a bankfiók ajtajánál őrködött.

Csütörtöki perbeszédében Lichy József ügyvéd egy pszichológiai szakvéleményre hivatkozva azzal érvelt, hogy Weiszdorn az átlagosnál könnyebben befolyásolható személyiség, ezért nem mert szembefordulni az őt a rablás után is időről időre felkereső és fenyegető Naggyal. Mint fogalmazott, tudja, hogy nyolc ember haláláért valakinek felelnie kell, azt kérte azonban a bíróságtól, hogy védencét csak azért ítélje el, amit ő követett el. Márpedig a nyolc áldozat közül héttel szemben Weiszdorn semmit nem tett.

Az ügyész ugyanakkor előzőleg ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést kér Weiszdornra.

„Az átlagosnál könnyebben befolyásolható személyiség”
„Az átlagosnál könnyebben befolyásolható személyiség”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.