A bíróság pénzügyi gondnokot jelölt ki Esztergomban

Esztergomban a város tartozása miatt hiányos közvilágítás ellenére nincs vészhelyzet. Így döntött csütörtökön a védelmi bizottság. Közben a bíróság elrendelte az adósságrendezési eljárást.

A csütörtök esti képviselő-testületi ülést megelőzően a város vezetőinek kezdeményezésére összeült Esztergomban a védelmi bizottság. A város néhány utcájában és külterületein ugyanis a közvilágítást szolgáltató TIVI Kft. kicsavarta az égőket a lámpatestekből. Drága Bálint, a cég ügyvezetője azzal indokolta lépésüket, hogy a város több mint nyolcvanmillió forinttal tartozik a magántársaságnak.

Tétényi Éva polgármester két nappal ezelőtt nettó tízmillió forintot utalt át a kft. számlájára, ez azonban csak csütörtökön érkezett meg a címzetthez. A cég a további tárgyalások eredményétől teszi függővé, hogy visszaállítja-e a teljes közvilágítást a városban.

Tétényi Éva tudósítónknak elmondta: több pénzt jelenleg nem tud fizetni az önkormányzat, tehát arról nem lehet egyezkedni, hogy az előző testület által fölhalmozott nyolcvanmillió forintot azonnal átutalja az önkormányzat. A 2005-ben megkötött szerződést egyébként a polgármester Esztergom számára előnytelennek, rossznak tartja, azonban elismeri a dokumentum érvényességét.

A csütörtöki képviselő-testületi ülés a már szokásos koreográfia szerint a Fidesz-frakció kérésére olvasási szünettel kezdődött. A fideszesek arra kértek időt, hogy a sürgősségi indítványokat alaposan megismerjék. A Széchenyi téri kivetítő előtt száznál több ember tüntetett gyertyákkal, mécsesekkel.

Az olvasási szünetet követően Tétényi Éva bejelentette azt, ami már a cégközlönyben is megjelent: a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság a polgármester kérésére Esztergomban megindította az adósságrendezési eljárást. Pénzügyi gondnoknak a budapesti CONT(Ó)-Roll Kft.-t jelölte ki. A bíróság felhívta az önkormányzat hitelezőit, hogy a fennálló követeléseit a bizonyítékok csatolásával hatvan napon belül jelentsék be. Az önkormányzati törvény egyébként meghatározza, hogy adósságrendezési eljárás során melyek az önkormányzat számára kötelező alapvető lakossági szolgáltatások. Így például a közvilágítási berendezés üzemeltetése, az óvodai és az általános iskolai oktatás, nevelés, az egészségügyi alap-, a járó- és fekvőbeteg-ellátás is. A polgármesteri hivatal dolgozóinak díjazását ki kell fizetni, ám a képviselők tiszteletdíját nem.

Meggyes Tamás, a város előző, fideszes polgármestere, országgyűlési és helyi képviselő indulatos felszólalásában kijelentette: Tétényi Éva az adósságrendezési eljárás megindításával véglegesen tönkretette a várost, amiért később majd felelnie kell. Később azt is példátlannak tartotta, hogy a bíróság ilyen gyorsan kijelölte a pénzügyi gondnokot.

– Ha van Magyarországon jogállam, akkor a bíróság viszszavonja a jogalap nélküli, törvénytelen döntést – közölte Meggyes Tamás a rendkívül feszült hangulatú közgyűlésen. Szavait hangos fütty, kiabálás kísérte a térről. Meggyes hozzájuk szólt, amikor megkérdezte: értenek maguk egyáltalán valamit abból, ami itt történik? Később úgy fogalmazott: nemsokára a téren tüntetők is fölébrednek majd.

Stámusz Andrea, a Jobbik önkormányzati képviselője mindezek után bejelentette: aláírásokat gyűjtöttek a városban, s azokat Orbán Viktor miniszterelnöknek küldik el a jövő héten. Ebben azt kérik a miniszterelnöktől: szólítsa fel pártja esztergomi Fidesz-frakcióját, hogy végre működjön együtt a kétharmados többséggel megválasztott polgármesterrel.

A TIVI Kft. emberei kicsavarják az égőket az esztergomi lámpatestekből
A TIVI Kft. emberei kicsavarják az égőket az esztergomi lámpatestekből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.