Kétmillió a plafon - kivéve Kövérnek és a Fidesz embereinek

Egyre többen kapnak „felmentést” az Orbán Viktor által a közszférában meghirdetett kétmilliós bérplafon alól.A politikusok mellett az állami cégek vezetőivel, a fővárosi közüzemi vállalatok első embereivel, legutóbb pedig a közmédiumok frissen kinevezett vezérigazgatóival kötöttek olyan szerződéseket, amelyek a béren felüli premizálással több mint kétmillió forintos havi – igaz, nem egyszerűen bért – jövedelmet jelenthetnek.

Orbán Viktor az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva jelentette be, hogy kétmillió forintos bérplafont vezetnek be a közszférában. Ez az intézkedés a költségvetési szférában dolgozókra és a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozik, a kormány így csökkentette a negyedére Simor András jegybankelnök nyolcmillió forintos fizetését. Ezzel párhuzamosan a jó erkölcsre hivatkozással visszamenőleges hatállyal 98 százalékos büntetőadót vezettek be a kétmillió forint feletti végkielégítésekre, amit ugyan az Alkotmánybíróság megsemmisített, de a kormánypárti többség újra megszavazta a törvényt az AB hatáskörének jelentős szűkítésével együtt.

Az utóbbi három hónapban azonban éppen a kormány, illetve a kormánypártok három jelentős lyukat ütöttek a kétmilliós állami bérplafonon. Elsőként azzal, hogy a kétmilliós bérplafon nem vonatkozik az állami cégek vezetőire. Így, ahogy már arról beszámoltunk, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója és helyettese, de még a bank ügyvezető igazgatóinak jövedelme is meghaladhatja a kétmilliót. Baranyay László vezérigazgató ugyanis havonta kétmillió forint fizetést, és ezen felül az alapbére nyolcvan százalékának megfelelő prémiumot kaphat, cafeteriakerete évi 1,1 millió forint, és garantálják a 13. és 14. havi fizetését is. Mindent összeadva, így éves szinten több mint negyvenmillió forintot kereshet. Hasonló a helyzet más állami cégeknél is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél a vezérigazgató és az általános vezérigazgató-helyettes kétmillió forintos bér mellett maximum tízhavi prémiumot kaphat, rajtuk kívül a vagyonkezelő egyes főigazgatójának az adható prémiummal számított éves jövedelme is meghaladhatja a 35 millió forintot. Baji Csabának, a Magyar Villamos Művek vezérigazgatójának személyi alapbére ugyancsak kétmillió forint, és az alapbér nyolcvan százalékának megfelelő prémiumban részesülhet feladatai maradéktalan teljesítése esetén, az adható prémiummal együtt az öt vezérigazgató-helyettes jövedelme is jóval meghaladja a két és fél milliót.

A fővárosi közműcégek vezetőinek fizetését szintén úgy állapították meg, hogy egyes cégvezetők az adható prémiummal átléphessék a kétmilliós határt. A Fővárosi Közgyűlés október közepén hat fizetési kategóriát állapított meg a tulajdonában álló gazdasági társaságok vezetőinek. Ez alapján a Budapesti Közlekedési Központ vezetője, Vitézy Dávid havi bruttó 1,6 millió forintos fizetést kap, amely mellé 40 százalékos teljesítményprémiumot is megítélhetnek, így Vitézy havi keresete kétmilliókétszáznegyvenezer forintra rúghat.

Ugyanennyit kereshet a BKV vezérigazgatója is. Az eggyel kisebb fizetési kategóriában – például a Főtáv vezérigazgatójának, valamint a BKV vezérigazgató-helyetteseinek – havi egymillió-négyszázötvenezer forintot és szintén 40 százalék teljesítményarányos prémiumot állapítottak meg, ez összességé ben harmincezerrel haladja meg a kétmillió forintot.

Legutóbb pedig a múlt héten megválasztott négy közszolgálati médium új vezérigazgatójával kötöttek olyan határozatlan időre szóló szerződést, amelynek alapján a havi bruttó 1,7 millió forintos fizetésük mellé 25 százalékos prémiumot kaphatnak, így kétmilliószázhuszonötezer forintot kereshetnek.

A politikusokra sem vonatkozik a kétmilliós bérplafon. Az Országgyűlés internetes lapjának adatai szerint Kövér László házelnök októberi fizetése három tételből állt: 1 739 250 forintos bruttó tiszteletdíja mellé 313 065 forint választókerületi pótlékot és 115 950 forint lakhatási támogatást kapott, így havi jövedelme elérte a kétmillióegyszázhatvanezer forintot.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke
Kövér László, az Országgyűlés elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.