„Az embereket nem én vittem az utcára”

Jobboldali értékrenddel lett Esztergom független polgármestere Tétényi Éva.Azóta mosolyogva küzd az igazáért, a Fidesz-frakció azonban szinte minden lehetséges alkalommal leszavazza. Polgári engedetlenséget is vállalt, mert szerinte törvénytelen működési szabályzatot akarnak aláíratni vele.

– Gimnazistaként még Júliát is eljátszotta a Szép magyar komédiában. Most milyen szerepet játszik az esztergomi közéletben: Mártír? Tragikus hősnő?

– Tétényi Évát alakítom, talán nem is áll nekem rosszul.

– Vannak női példaképei?

– Elsősorban Zrínyi Ilona, mert férfias karaktert vállalt fel abban a korszakban, amikor ez nem volt szokásos. Férfi kedvencem pedig Kempelen Farkas, mégpedig az integrált, széles körű gondolkodása miatt. Szeretem rendszerekben látni a dolgokat.

– Erre az esztergomi viszonyok remek lehetőséget kínálnak. Átlátja például, hogy kik azok, akik kivetítőn követik a testületi üléseket, s a fideszesek megszólalásakor kórusban kiabálják a városháza előtt: „hülye vagy, hülye vagy”, esetleg azt, hogy „hazudik”, illetve „takarodj”? A Fidesz-frakció szerint az ön felelőssége, hogy mi hangzik el a téren.

– Az embereket nem én vittem az utcára, csupán megteremtettem annak a feltételét, hogy élőben lássák, hallják, mi történik az ülésteremben. Az indulatokat nem én szítom a téren, apparátusom sincs hozzá, hogy szervezzem, irányítsam őket. Egyszerűen arról van szó: a térre önszántukból érkező emberek nem tudják elfogadni, hogy egy kétharmados többséggel megválasztott polgármesterrel nem óhajt együtt dolgozni a város érdekében a Fidesz-frakció. Én megértem, hogy a frakció tagjait zavarja a választók szabad véleménynyilvánítása, eddig ugyanis nem szoktak hozzá.

– Kik alkotják az ön hátországát? A téren tüntetők? A civilek? Az ön győzelme érdekében mozgósító pártok a Jobbiktól az LMP-n át a szocialistákig?

– Én valóban függetlenként nyertem, sem párthoz, sem egyesülethez nem vagyok köthető. Azt hiszem, azok szavaztak rám, akik, bár sok kérdésben különbözően gondolkodnak a világról, de Esztergom érdekében összefogtak.

– Mi lehet az oka a helyi Fideszfrakció ilyen erős ellenszenvének önnel szemben?

– Az előző polgármester nem kívánja tudomásul venni a vereségét, nem fogadja el, hogy egy másik ember vezeti a várost a választók bizalmából. A mögé felsorakozott fideszesek ezért nem hajlandók semmiféle együttműködésre velem.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy az ország tartósan legnagyobb támogatottságú pártja a volt polgármester védelme érdekében kockára tegye a Fidesz esztergomi népszerűségét? Nem próbált kapcsolatot keresni a párt országos vezetőihez, hogy tájékoztassa őket a kialakult helyzetről?

– Továbbítottam azt a szándékomat, hogy szeretném, ha a párt országos vezetőivel megbeszélnénk az esztergomi történéseket, s kiutat keresnénk a mostani szégyenletes helyzetből. Nem tudom, hogy a Fidesz országos vezetői mennyire érzik fontosnak ezt az ügyet. Azt az álláspontot viszont teljesen jogosnak gondolom, hogy a helyi közügyeket helyben kell elintézni.

– Mennyire mutat a megoldás irányába, hogy ön egyéni állampolgári engedetlenségre hivatkozva nem írta alá a Fidesz-frakció által elfogadott új szervezeti és működési szabályzatot?

– Ez a szabályzat súlyosan sérti a törvényt. Azt gondoltam, hogy az erkölcsre és az igazságosságra való hivatkozással polgári engedetlenség útján hívom fel a figyelmet erre a joghézagra. Természetesen ha ez a dokumentummegfelel a jogszabályoknak, akkor aláírom, még ha bántó is számomra. Ez a szabályzat azonban önhatalmúlag átalakítaná a hivatal szerkezetét, megszabná, hogy ki vezethetné le a testületi ülést, a polgármester helyett akár valamelyik képviselő is.

– Ki dönt a dokumentum jogszerűségéről?

– A közigazgatási hivatal tehet észrevételt, majd az Alkotmánybíróság foglalhat állást róla. Amikor aláírom, akkor kezdődik el a törvényességi észrevételezése.

– No de ha nem írja alá, akkor nem lehet vizsgálni. Ez a 22-es csapdája.

– Így van. Azt kell eldöntenem, aláírom-e a saját polgármesteri jogaim súlyos és nyilvánvaló megsértését, hogy utána érdemi vizsgálat kezdődhessék a jogszerűségről.

– A téren egyre gyakrabban hangzik el az az óhaj, hogy oszlassák fel a testületet, s írjanak ki új választásokat Esztergomban. Van ennek realitása?

– A Fidesz-frakció ezt megtehetné, kérdés, életszerű-e tőlük erre számítani. Ha bizonyítható, hogy együttműködés hiányában az adott önkormányzat nem képes betölteni törvényes funkcióját, akkor az Alkotmánybíróság javaslatára a parlament oszlathatja fel.

– Igaz-e, hogy az elődje premizálta azokat a tisztviselőket, akik drágán adtak el, mi több, drágán vásároltak ingatlanokat az önkormányzatnak?

– Igen, igaz. 2008 nyarán készült egy olyan közös jegyzői, polgármesteri utasítás, amelynek értelmében minden adásvétel, bérbeadás után jutalom járt az ügyintézőknek és a felsőbb vezetőknek. Ezt a gyakorlatot én már megszüntettem.

– Számít arra, hogy felfedezi önt az országos politika?

– Mindig azt csinálom, amit éppen tennem kell. A választások előtt is fölajánlottak már különböző funkciókat, de én a helyi közösség szolgálatát választottam. Ha egyszer, később adódik majd egy konkrét feladat, azt majd mérlegelem. Én most Esztergom polgármestere vagyok, négy évre vállalkoztam erre a feladatra. Jelképesen szólva: egy olyan állásinterjún nyertem, amelyen 24 ezer ember tartott alkalmasnak a munkára.

– Azt mondta korábban, addig végzi szívesen ezt a munkát, míg a tükréből egy nyugodt, kiegyensúlyozott, mosolygós arc néz vissza. Visszanéz?

– Igen, még visszanéz.

Tétényi Éva 49 éves építész tősgyökeres esztergomi polgár. Férjével lakik a városban, 28 éves fizikus mérnök fia Oslóban dolgozik. A polgármester korábban Terézváros, majd Győr-Moson-Sopron megye főépítésze volt. A Budapesti Városvédő Egyesület titkári székét cserélte fel a polgármesteri címre. Vállaltan jobboldali gondolkodású ember, aki azonban nagyon határozottan kiáll a más meggyőződésű emberek igazáért is.

Függetlenként nyertem, sem párthoz, sem egyesülethez nem kötődöm
Függetlenként nyertem, sem párthoz, sem egyesülethez nem kötődöm
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.