Farkas Flórián rátette a kezét a pénzcsapra

A fideszes Farkas Flórián elzárta a pénzcsapot, és azt a jövőben csak akkor hajlandó megnyitni, ha a különböző választott testületekbe neki tetsző roma vezetők kerülnek. Minderről egy titokban készített hangfelvétel tanúskodik.

Bár a választásokat csak jövő év elején tartják, a pozíciókat a jelek szerint igyekeznek jó előre elosztani – a fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke vezényletével megalakult az úgynevezett ideiglenes fővárosi cigány önkormányzat. Akad hírportál, amely a zártkörű rendezvényen titokban készített hangfelvételt, amely az interneten hozzáférhető, Farkas „őszödi beszédének” nevezi.

Farkas jelenleg a romatámogatások felhasználását vizsgáló miniszteri biztos, a szintén jövő év elején megválasztandó új Országos Cigány Önkormányzat elnöki posztjának legfőbb várományosa. A hangfelvételen a lopások megszüntetését és az átlátható gazdálkodás megteremtését jelöli meg célként, egyéb kijelentései viszont arra utalnak, hogy valójában klientúrát épít. Közlése szerint néhány roma fiatal számára engedélyezte ösztöndíjak kifizetését, de „minden máshol a pénzt én zároltam. Tehát pénzforrás addig nincs, amíg (a választások után – a szerk.) a testületek rendesen föl nem állnak, és én azt nem látom, hogy ott hiteles vezetők vannak, akikben én megbízom, merthogy a javaslatot – ha úgy tetszik, a döntést – én hozom meg”.

A felvételből kiderül továbbá, hogy Farkas véget akar vetni az „alapítványosdi játszmának”, kész tényként kezeli egyebek mellett a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány megszűnését is. A pénz ezentúl egy helyen lesz, de – teszi hozzá a nyomaték kedvéért – „azt én irányítom”. (A roma politikus érzékelteti, hogy a finanszírozási konstrukció átalakítása Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tudtával és beleegyezésével zajlik. Az államtitkár lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.) A hangfelvételen vázolt együttműködési rendszerbe nem csupán a Lungo Drom képviselői, hanem más szervezetek jelöltjei is beleférnek, ám az feltétel, hogy Farkas Flórián számára rokonszenvesek legyenek. A mostani fővárosi és országos cigány önkormányzat egyetlen forintot sem kap, ha létrejönnek az újak –ígéri Farkas –, „akkor én azonnal rakok pénzt”. Ehhez azonban –folytatja – az kell, hogy a testületeket „olyanok vezessék, akikben én megbízom. Még egyszer mondom, amit nem mi vezetünk, abban nem bízom meg”.

Hangsúlyozzuk: választott testületekről van szó, márpedig a választás természetéből adódóan elvileg és gyakorlatilag is előfordulhat, hogy annak összetétele nem Farkas Flórián és nem a Fidesz szája íze szerint alakul. Igaz, egyelőre nem tudni, a kormányzat hivatalos álláspontjának tekinthető-e, hogy a jövőben csak a Lungo Drom elnöke által megnevezett roma vezetők juthatnak állami támogatáshoz. Farkas Flórián a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után kiadott közleményében leszögezi: függetlenül attól, hogy ki mit ragad ki a szövegkörnyezetéből, „minden általam elmondott szót és kijelentést vállalok”. Hiszen – írja – a jövő cigánypolitikája csak az erkölcsösség, törvényesség és átláthatóság útján érhet el eredményeket. Az MCF Roma Összefogás Párt közben csalás, sikkasztás és hűtlen kezelés bűncselekményének elkövetése miatt feljelentést tett az ügyészségen. A feljelentés az Állami Számvevőszék 2008-as tanulmányára hivatkozik, amely szerint 1996–2006 között 120 milliárd forintot költöttek cigányügyi programokra, de ennek csak töredékéről tudható, hogy eljutott a romákhoz.

A számvevőszék által vizsgált időszakban jórészt Farkas Flórián volt az Országos Cigány Önkormányzat vezetője. Az ügyészséghez forduló romapárt elnöke ugyanakkor az a Kolompár Orbán, aki ellen pénzügyi visszaélések gyanúja miatt több bírósági eljárás is indult.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Farkas Flórián Orbán Viktorral
Farkas Flórián Orbán Viktorral
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.