Ultimátum Orbánnak

December elsejéig felfüggesztették a péntekre tervezett demonstrációjukat a vörösiszap katasztrófa károsultjai, ám ha addig Orbán Viktor kormányfő nem tart egy lakossági fórumot Devecserben, akkor az elkeseredett emberek megkezdik a kártalanítási problémák miatt kilátásba helyezett félpályás útlezárást – tudtuk meg tegnap Csenki Gézától, a demonstráció szervezőjétől. A kormányszóvivő szerint hangulatkeltés folyik Devecserben.

Amint arról beszámoltunk, a vörös iszap sújtotta településeken – Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen – az állami kártalanítás menetével elégedetlen lakosok péntekre félpályás útlezárást hirdettek a 8-as számú főútra, amit azonban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nem engedélyezett. Csenki Géza devecseri vállalkozó, a demonstráció szervezője szerda délután még azon az állásponton volt, hogy pénteken a rendőri tiltás ellenére megkezdik tiltakozó akciójukat. A szerda esti devecseri lakossági fórumon viszont bejelentette: két hétig felfüggesztik a demonstráció elindítását.

Ezt a házat már lerombolták, de el még nem takarították
Lebontott ház a Veszprém megyei Kolontáron, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én több ezer köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. 2010.10.26. Fotó: Móricz Simon

Csenki kérdésünkre válaszolva elmondta: komoly esélyt lát arra, hogy a kormányfő – érzékelve a károsultak elkeseredettségét – egy lakossági fórum keretében személyesen látogasson el a kisvárosba.

– Szeretnénk emlékeztetni a miniszterelnököt a teljes kártalanításra vonatkozó ígéretére, valamint első kézből kívánjuk őt tájékoztatni a gondjainkról – tette hozzá Csenki Géza. A szervező a károsultak teljes állami kártalanításának kérdésén kívül a főbb problémák között említette meg az állam által felajánlott csereingatlanokra vonatkozó tízéves elidegenítési tilalmat, valamint azt, hogy a helyieket továbbra sem tájékoztatták arról, vajon lehet-e hosszú távon egészségkárosodás nélkül élni az iszap sújtotta településeken. Csenki Géza közölte: ha Orbán Viktor a megadott határidőig nem megy el Devecserbe, megtartják a demonstrációt.

Hangulatkeltés folyik Devecserben, ami nem a kormánynak árt, hanem a vörösiszapkatasztrófa károsultjainak – így kommentálta a demonstráció szervezésének hírét Nagy Anna kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Felidézte, hogy a tavaszi, nyár eleji árvíz idején is demonstrációt szerveztek Szikszón, ám kiderült, teljesen felesleges hangulatkeltés történt, hiszen az árvízzel sújtott területeken minden határidőre elkészült. Szerinte Devecserben is hasonló hangulatkeltés folyik, mégpedig a vörösiszapkatasztrófa érintettjeinek kárára. Mint mondta, a hangulatkeltés a demonstrációt szervező Zöld Baloldal színeiből indult: a szervezet olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyeket a kormány e nélkül is a katasztrófa első pillanatától kezdve nyújt.

A kabinet a tragédia helyszínén a kezdetektől fogva mindent megad, amire szükség van – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kártalanítás ügyé ben a kormánynak határozott az álláspontja: a leggyorsabban és a legméltányosabban kell végrehajtani. Megjegyezte, az egészségügyi információkat is az első perctől kezdve – egészségügyi dolgozók, a helyi önkormányzatok – megadják az ott lakóknak. Nagy Anna a távirati iroda kérdésére a tájékoztató után azt mondta: azt a miniszterelnök dönti majd el, elmegy-e a helyszínre.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki közleményében hangsúlyozta: Orbán Viktor rendszeresen tájékozódik Hende Csaba honvédelmi minisztertől és Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztostól a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni kár mentésről és a helyreállítás helyzetéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.