Kártérítési háború Devecseren

A tegnap esti feszült hangulatú fórumon a devecseriek úgy döntöttek: a hónap végéig elhalasztják péntekre tervezett demonstrációjukat, amelyet azért szerveztek, mert elégedetlenek az eddigi kárpótlásukkal.

A szerda esti fórumon elhangzott: ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor egy héten belül eljön hozzájuk, akkor nem tartanak tüntetést. Minderről egy héten belül várnak választ a devecseriek.

– Orbán Viktor az iszapkatasztrófa után néhány nappal azt ígérte, hogy a károsultak teljes kártalanításban részesülnek. Ehelyett az állam most már csak részleges kárenyhítést ajánl, de a felajánlott öszszegből nem lehet új életet kezdeni – állítja Csenki Géza devecseri vállalkozó, az iszapkárosultak tiltakozó akciójának főszervezője, akinek két háza, azok szinte teljes berendezése, valamint egy autója lett az iszapáradat martaléka.

Az egyre növekvő elégedetlenség már hetek óta érzékelhető a vörös iszap sújtotta településeken, így nem volt váratlan, hogy a devecseri károsultak egy csoportja péntekre félpályás útlezárást hirdetett meg a 8-as főútra. A tiltakozó akciót a rendőrség – a megye területére korábban kihirdetett, s még érvényben lévő veszélyhelyzetre hivatkozva – nem engedélyezte. A szervezők nevében azonban Csenki Géza szerdán bejelentette: mindenképpen megtartják a demonstrációt. Így nem álltak le azoknak a transzparenseknek a készítésével sem, amelyeken egyebek mellett a „Devecser teljes kártalanítást követel!” feliratot lehet majd olvasni. A szervezők 300-400 résztvevőre számítanak, de állításuk szerint több mint ezer vörösiszap-károsult érdekeit képviselik, az ötezer lakosú Devecseren kívül Kolontáron és Somlóvásárhelyen is.

Csenki Gézától megtudtuk: elsősorban azt nehezményezik, hogy a kármentő alapban összegyűlt 1,2 milliárd forintból a számlán lévő pénz felhasználásáról döntő kármentő bizottság eddig csupán 33,4 millió forintot utalt át a devecseri és a kolontári önkormányzatok számára. Ennél is nagyobb problémának tartják, hogy az ingóságokkal kapcsolatos állami kártalanítási javaslat csupán a valós károk töredékét fedezné.

Toldi Tamástól, Devecser polgármesterétől megtudtuk: a kabinet döntése értelmében az állam az ingóságokat háztartásonként 500 ezer forint értékhatárig, a ruhaneműket a tragédia idején az ingatlanba bejelentett lakók után, személyenként 200 ezer forintig kárpótolja. Ez utóbbit készpénzben kaphatják meg a károsultak, ám az összeg kifizetésének módjáról és időpontjáról még nem született döntés. Az ingóságokat természetben pótolják: a térségben tevékenykedő segélyszervezetek szerzik majd be, és juttatják el a családokhoz a bútorokat, háztartási gépeket, használati tárgyakat. Igaz, a károsultak csak azután juthatnak hozzá az ingóságokhoz, ha kiválasztották és elfogadták az állam által felajánlott csereingatlanok valamelyikét. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz azzal a kárral, ami az állam által megszabott értékhatár fölé esik, Toldi Tamás azt válaszolta: a későbbiekben feltehetőleg a kármentő alapból kerülhet sor ennek a fedezésére. A polgármester elmondta: az esetleges visszaélések kiszűrése érdekében a károsultak számára kifizetett támogatásokról az internetre is felkerülő nyilvántartás készül.

Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke szerint az alapban lévő pénz további felhasználásáról meghozott döntések végrehajtásához időre van szükség, hiszen meg kell teremteniük az újabb kifizetések jogi hátterét.

– Nem értem, hogy akik elégedetlenek a helyzettel, miért a segítő kezet nyújtó magyar kormány ellen demonstrálnak, ahelyett, hogy a károkozó Mal Zrt. tulajdonosainak a házai elé vonulnának – tette hozzá Lasztovicza Jenő, aki szerint csak kevesen elégedetlenek az állami kártalanítás eddigi menetével.

A devecseri károsultak eredetileg a 8-as számú főút Devecser és Ajka közötti szakaszán terveztek félpályás útlezárást, ám ittmár biztosan nem demonstrálhatnak, mivel a rendőrség szerdán reggel lezárta ezt az útszakaszt. A hivatalos indoklás szerint e lépésnek nem volt köze a tervezett tiltakozó akcióhoz, a lezárásra azért került sor, mert Somlóvásárhelyről csak a 8-as főúton keresztül tudják elszállítani az összegyűjtött vörös iszapot az ajkai tározóba.

Az elkeseredett devecserieket nem ingatta meg a rendőri tiltás. A szervezők tájékoztatása szerint pénteken reggel valahol a 8-as főúton (feltehetőleg Bakonygyepesnél vagy a jánosházi körforgalomnál) megkezdik a demonstrációjukat. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán kiadott közleményében felhívta a szervezők figyelmét arra: ha az engedély hiányában mégis megkezdenék demonstrációjukat, akkor „megteszik a szükséges és elégséges rendőri intézkedéseket a jogsértés megszüntetésre, és a közrend helyreállítására”. Frankó Marianna megyei rendőrségi szóvivő nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy ez pontosan milyen intézkedéseket jelent.

Csenki Géza viszont azt közölte: nincs veszítenivalójuk, ezért mindenképpen megtartják a demonstrációt, legfeljebb engedély hiányában polgári engedetlenségi akcióként fogják lebonyolítani.

– Ha a szabad véleménynyilvánításért szabálysértési eljárást indítanak ellenem, hát csak tessék. Az sem tántorítana el, ha a rendőrök elhurcolnának a helyszínről. Hatvanhárom éves vagyok, még soha nem állítottak elő. Legfeljebb megismerem belülről a rendőrségi fogdát.

A vörös iszappal elöntött 1017 hektárnyi mezőgazdasági területen gazdálkodó földtulajdonosoknak csak a fele jelent meg azon a szerdai egyeztetésen, amelyen a 120 érintettnek nyilatkozni kellett volna arról: eladják-e a területüket az államnak, földcserét kérnek, vagy részt vesznek a tervezett energiaültetvény-akcióban. A gazdáknak 30 napon belül kell dönteniük a kormány által kínált lehetőségek közül.

Nehéz az újrakezdés a vörösiszap-katasztrófa sújtotta övezetben
Nehéz az újrakezdés a vörösiszap-katasztrófa sújtotta övezetben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.