A rezidensek így is külföldre mennek

Hiába tett gesztusértékű lépéseket a fiatal szakorvosjelölteknek az egészségügyi kormányzat és függesztette fel az úgynevezett röghöz kötő rendeletet, mégsem sikerül itthon tartani a rezidenseket.

A kórházak 665 orvosgyakornoki álláshelyet hirdettek meg 2010-re, ám mindössze 377 gyakornok orvos jelentkezett – derül ki a rezidensszövetség friss felméréséből. (A sztárszakmáknak számító helyek is üresen maradtak.) A többiek valószínűleg a határon túl kezdik el a pályát.

– Ez azt jelenti, hogy rájuk legalább öt évig, amíg a szakorvosképzésük tart, nem számíthatnak a hazai betegek – mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke. Noha volt pozitív hatása a jogszabály felfüggesztésének, de kiderült: egyetlen intézkedés kevés a fiatalok megtartásához. Mire az új kormány lépett, a végzősök felének már volt alternatív menekülő útvonala, és élt is vele.

– A fiatal orvosok megtartásának három feltétele van – mondja az elnök. – Elsőként a szakképzést kellene rendbe tenni, hogy például a műtétes szakmákban ne csak papíron lehessen megfelelő gyakorlatot szerezni. A hálapénzes szakmákban ugyanis csak nagyon nehezen lehet műtőasztal közelébe jutni. A második feltétel: a bér. Adataik szerint havi 200 ezer forint nettó jövedelem mellett már nem gondolnának a külföldi munkavállalásra. Papp Magor szerint mindez egyelőre vágyálom, a valóságban az új adójogszabályok is meglehetősen kedvezőtlen helyzetet teremtenek a rezidenseknek, az átlagos 95 ezer forintos nettó jövedelmük januártól ötezerrel lehet kevesebb.

A harmadik feltétel: a hálapénz. Az elnök szerint kevéssé közismert, mennyire elutasítják a végzős orvosok ezt az ellátást nagyon is torzító rendszert. A hallgatók 93 százaléka szerződésben is vállalná a hálapénz elutasítását, ha megdupláznák a mostani fizetésüket. A fiatal orvosok jobb szeretik a bankszámlára érkező biztos bért, mint a bizonytalan és megalázó borítékot.

Mint emlékezetes, tavasszal a hazai orvosi egyetemeken végző 700 hallgató több mint fele írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint az úgynevezett röghöz kötő jogszabály miatt lemondtak volna arról, hogy 2010-ben itthon kezdjék el szakorvosi tanulmányaikat. A jogszabályt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium első intézkedései között törölte el. Cserháti Péter helyettes államtitkár a rendelet módosítása után bejelentette: az intézkedéssel sikerült megakadályozni a fiatal orvosok külföldre szegődését. Ez mégsem valósul meg maradéktalanul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.