A Suez már nem Pécsre, hanem Budapestre figyel?

Pécs és a Suez-csoport továbbra sem tud megegyezni arról, hogy a város vízellátásából eltávolított francia cégnek mekkora kártérítés jár. A két fél lassan egy éve tárgyal a kártérítésről, eredmény nélkül.

Tavaly szeptemberben arról döntött a baranyai megyeszékhely közgyűlése, hogy a Pécsi Vízmű Zrt.-ből kivásárolja kisebbségi partnerét, a Suezt. A város vezetői úgy látták, hogy a zrt. irányításáért felelős Suez túl sok pénzt szipkáz ki a vízműből, s ez drágítja a pécsieknek a vizet. Ezért a képviselőtestület megvonta a vízszolgáltatás jogát a franciákkal közösen birtokolt zrt.-től, s a munkával megbízta az önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Zrt.-t. A Tettye október 5-én elfoglalta a vízmű székházát, és azóta ez a cég biztosítja a vízszolgáltatást Pécsen.

A nemzetközi visszhangot kiváltó lépés jogosságát azóta bírósági ítélet erősítette meg, ám a várost ettől még kártérítési kötelezettség terheli, miután a Sueznek 2020-ig szerződése volt Péccsel. Az önkormányzatnak fizetnie kell a Suez részvényeiért, és azért is, hogy a francia partner – a szerződés felmondása miatt – tíz éven át elesik a vízmű nyereségétől. A két fél lassan egy éve tárgyal a kártérítésről. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere október elején úgy nyilatkozott, hogy nem lesz szükség kártérítési perre, mert közel a megegyezés, s úgy tűnik, a város előnyös alkut köt. A napokban viszont a polgármester elismerte, hogy a megállapodáshoz nem jutottak közelebb. A város másfél-két milliárdos kártérítést lát reálisnak – amit a drámaian eladósodott önkormányzat kigazdálkodna a Tettye 5–8 éves nyereségéből. A Suez nem nyilatkozik követelése nagyságáról, információink szerint azonban a franciák a város kínálta pénz többszörösére tartanak igényt.

Páva Zsolt úgy véli: a Suez most nem is Pécsre koncentrál, hanem Budapestre, mivel a francia cég szeretné megőrizni kisebbségi tulajdonrészét a FővárosiVízművekben.A franciák budapesti pozícióját veszély fenyegeti, hisz a főváros fideszes vezetése fontolgatja a közműcégek – pécsi modellt idéző s a kormány politikájával is egybecsengő – „visszaállamosítását”. Információink szerint Budapest jóval nagyobb bevételt biztosít a Sueznek, mint Pécs, ezért a franciák a főváros megtartásáért – állítólag – hajlandók „áldozatot hozni” Pécsen.

Mint megtudtuk, a Tettye 200 millió forint nyereségre számít 2010-ben. A Tettye dolgozói létszáma egy év alatt 330-ról 300-ra csökkent. A Suez magyarországi szakemberei úgy tudják, hogy a Tettye az elbocsátásokkal akarja önköltségét mérsékelni. Az elbocsátásoknak az lehet a következménye, vélik a Sueznél, hogy a cég által használt vízművagyon kevesebb fi gyelmet kap, s gyorsabban amortizálódik, ez pedig 8–10 év múlva – ha a szolgáltatást szinten akarják tartani – akár drasztikus áremeléssel járhat. Winkler Tamás, a Tettye igazgatóságának elnöke szerint ez az aggály alaptalan.

A vízmű zavartalanul működik – a városnak kártérítést kell fizetnie
A vízmű zavartalanul működik – a városnak kártérítést kell fizetnie
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.