Vita után egyeztetés a miniszterrel

A felsőoktatás átalakításáról szóló alapelvekben és a közös célokban megállapodott Pokorni Zoltán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel hétfői budapesti megbeszélésükön. Az oktatási bizottság fideszes elnöke a távirati irodával közölte: a megállapodás szövegszerű változtatását várhatóan még a héten nyilvánosságra hozzák.

Az egyeztetésre azt követően került sor, hogy vita alakult ki Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár között az új felsőoktatási törvény koncepciójáról. A találkozón részt vett Hoffmann Rózsa, Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár, valamint Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője és Béres István szakértő. Pokorni Zoltán az egyeztetés után közös célként jelölte meg, hogy az új felsőoktatási rendszernek a minőséget kell biztosítania, s olyan szakemberekre van szükség, akik versenyképes tudással bírnak. A felsőoktatás megújítása a cél, hogy a magyar felsőoktatás az európai felsőoktatás fejlődésének fő irányát tartani tudja – emelte ki a Fidesz vezető oktatáspolitikusa. Elmondta: közös pontként rögzítették a bolognai rendszer fenntartását, a képzési kínálat átalakítását. Ennek részeként a tanárképzésben visszaállna az osztatlan képzés. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy euró pai felsőoktatási keretben kell megszervezni a munkát, s az a kihívás, hogy a diákok itthoni képzést válasszanak, ne csábíthassák el őket európai egyetemek. A fi nanszírozás átalakítása kapcsán Pokorni Zoltán azt javasolta, hogy az ne pusztán hallgatóarányos legyen, hanem minőséget támogató elemekkel egészítsék ki.

A vidéki felsőoktatási intézményekre vonatkozóan – amelyek közül számos került nehéz helyzetbe – a versenyképes kínálat kialakítását szeretnék megcélozni. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.