'Nem egyértelműek az MSZP kérdései'

Elutasította tegnap az MSZP magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseit az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület nem adott zöld utat a szocialisták egy országos népi kezdeményezésének sem, amellyel azt szeretnék elérni, hogy az új alkotmányt – annak kihirdetése előtt – bocsássák népszavazásra.

Az MSZP politikusai három kérdést tettek volna fel. Az egyik arra vonatkozott, hogy „a magán-nyugdíjpénztári kifi zetéseket az állam semmilyen módon, még átmenetileg sem vonhatja el”. A másik aláírásgyűjtő íven arról kérdezték volna a polgárokat, egyetértenek-e azzal, hogy „a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja – még időlegesen sem – nyugdíjjárulékra”. A harmadik kérdés szerint „az egyének magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti”.

Az OVB határozatai nem jogerősek, azokat az Alkotmánybíróság előtt megtámadhatják
Az OVB határozatai nem jogerősek, azokat az Alkotmánybíróság előtt megtámadhatják

A testület tíz tagja közül az egyik kérdés hitelesítését hárman, a másik kettőét viszont csak a szocialista delegált támogatta, míg a népi kezdeményezés mellett négyen voltak. Az OVB azért utasította el a hitelesítést, mert a kérdések a többségi vélemény szerint nem voltak egyértelműek. A határozatok nem jogerősek, mert azokat az Alkotmánybíróság (AB) előtt megtámadhatják.

Korózs Lajos, az MSZP politikusa a Népszava hétfői számában gyakorlatilag tényként közölte, hogy a párt népszavazási kérdéseit az OVB a Fidesz megrendelésére valószínűleg el fogja utasítani. Amennyiben valóban ez történik – tette hozzá –, az AB-hez fordulnak, és ha ott sem foglalkoznak érdemben az üggyel, a strasbourgi emberi jogi bíróságtól kérnek jogorvoslatot.

– Részletesen meg kívánjuk vizsgálni az írásos indokolást, de máris úgy tűnik, hogy ennek a döntésnek nem szakmai, hanem kizárólag politikai oka lehet – jelentette ki kérdésünkre Lamperth Mónika, az MSZP szakpolitikusa.

Mint megtudtuk, a határozatokat több választási szakértő is értetlenül fogadta, mert a kérdések álláspontjuk szerint jól értelmezhetők. Azt pedig végképp nem értik, hogy az alkotmány népszavazásra bocsátására vonatkozó népi kezdeményezést milyen alapon utasíthatták el, hiszen a sikeres aláírásgyűjtés is mindössze arra kötelezné a parlamentet, hogy a kérdést tűzze napirendjére, de annak még megtárgyalnia sem kötelező, nemhogy referendumot tartani.

Az OVB egyes vélemények szerint talán azért húzza az időt, mert a magán-nyugdíjpénztári befizetések jövőre költségvetési tételként jelennek meg, és akkor már a tárgyban nem lehet népszavazást kezdeményezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.