Életveszélyes műemlék a debreceni belvárosban

– Csak a szerencsén múlott, hogy a vakolathullás nem okozott olyan tragédiát, mint amilyen Miskolcon történt – mondja Pallagi Tamás, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium igazgatója. Egy leromlott állagú belvárosi műemlék épületben működő intézmény vezetője a borsodi megyeszékhelyen pár éve történt halálos kimenetelű szerencsétlenségre utal, amikor egy lezuhant stukkó agyonütött egy arra sétáló férfit.

A párhuzam indokolt, hiszen a debreceni zeneiskola Vár utcai épülete – amelyet annak idején a névadó zeneszerző személyes jelenlétében adtak át – mára olyan rossz állapotba került, hogy a hulló vakolatdarabok és az eresz alatti stukkók lezuhanása miatt a napokban kordonnal kellett körbezárni a létesítményt. Tűzoltólétrák segítségével két napba telt, amíg a veszélyes homlokzatelemeket a szakemberek átvizsgálták. Ám ez a két nap semmi ahhoz a többéves csúszáshoz képest, amit a felújítás elhúzódása miatt az iskola elszenvedni kénytelen. Holott ez a város legjelentősebb alap- és középfokú zenei intézménye, ahol összesen mintegy ezerháromszázhatvanan tanulnak.

Pallagi Tamás négy éve került az intézmény élére, de a renoválás már az elődje idején is sürgető feladat lett volna.

– Nemcsak a homlokzat, de az egész épület elavult, hiszen már régen ki kellett volna cserélni a nyílászárókat, a tetőszerkezetet, újra kellett volna vakolni a falakat és korszerűsíteni a víz- és villanyvezeték-rendszert – sorolja. – Néhány évvel ezelőtt, amikor az iskolánk mellett új piacot, majd később új bevásárlóközpontot építettek, még arról volt szó, hogy a többmilliárdos tömbrehabilitáció keretében az épületünk felújítása is megtörténik, de végül ez meghiúsult.

Az igazgató által említett fejlesztések eredményeképpen az elmúlt években teljesen megváltozott a szóban forgó belvárosi tömb képe: több milliárd forintot fordítottak új sétálóövezet kialakítására, sőt – a zeneiskolától pár száz méterre – egy új, de még nem működő színházépületet is felhúztak.

– A zeneiskolai munkálatokra eddig nem volt pénzügyi forrás – válaszolja Scheffer Attila, a debreceni önkormányzat városépítési osztályvezetője arra a kérdésünkre, hogy miért húzódik az épület felújítása. Az osztályvezetőtől megtudtuk: egy két-három évvel ezelőtt készült becslés szerint kétszázhetvenmillió forintot kellett volna áldozni a létesítmény renoválására. Elmondása szerint elképzelhető, hogy jövőre megvalósulhat a korszerűsítés, de egyelőre nem eldöntött kérdés, hogy a város képes lesz-e önerőből előteremteni a munkák anyagi fedezetét, vagy pedig pályázati forrásokat kell keresni. Ez a kérdés –teszi hozzá – a jövő évi költségvetés tervezésekor dől majd el.

Eddig nem volt pénz a patinás épület felújítására
Eddig nem volt pénz a patinás épület felújítására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.