Államilag támogatott szegregáció?

A legtöbb állami pénzt azok a nagy foglalkoztatók kapják, amelyek leginkább elutasítják a romákat – hangzott el a Szociális Expo egyik vitarendezvényén.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban tartott kétnapos Szociális Expo szervezői –ritkaság az ilyen – főként cigány szakértőket hívtak meg a cigányság helyzetével foglalkozó fórumra. Kár, hogy nagy részük valamiért nem jött el, ezért – ahogyan lenni szokott – többségében nem romák vitatkoztak romákról.

Igaz, némelyikük alig-alig szólt hozzá. Annál aktívabb volt Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. A diagnózis elkészítéséhez szerinte nem elegendőek a számok, fel kell tárni az okokat, megvizsgálni, hogy kik voltak az elmúlt húsz év pozitív és negatív szereplői. Választ kell találni olyan kérdésekre, hogy a tavaly kiírt egymilliárd forintos telepfelszámolási programra miért csupán egyetlen pályázat érkezett (ráadásul azt az egyet is visszavonták). Vagy például arra, hogy miközben a „kirakatba tették” a szegregáció elleni küzdelmet, az oktatásban miért nőtt jelentősen az elkülönített cigány osztályok száma. Fontos lenne eldönteni, milyen módszerekkel lehet mérni a programok eredményességét, így azt is, hogy a költségvetési pénzek egyáltalán eljutnak-e a romákhoz. Ezzel kapcsolatban az államtitkár egyeztetéseket kezdett a kisebbségi ombudsmannal az etnikai adatok gyűjtéséről.

Bár sokan ellenzik a kifejezetten romák számára kiírt pályázatokat (mondván, a cigányellenesség erősödéséhez vezetnek), Szőke Judit, a Polgár alapítvány igazgatója szerint szükség lenne ilyen programokra. Kijelentésével Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és a jelenlévők túlnyomó többsége is egyetértett.Megoszlottak viszont a vélemények arról, hogy a romák helyzetének javításában milyen szerepet kell játszania a civil szervezeteknek, illetve az államnak. Setét Jenő, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa azzal érvelt, hogy az állam képes befolyásolni leginkább a társadalmi folyamatokat.

Az államnak határozott „deszegregáló magatartást kell felvennie”. Setét Jenő egy pár évvel ezelőtt készült tanulmány megállapításaira utalva megengedhetetlennek nevezte, hogy a legtöbb állami pénzt azok a nagy foglalkoztatók kapják, amelyek leginkább elutasítják a romákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.