A felső tagozatosok újra benépesítették a devecseri iskolát

Hétfőn újra megnyitották a devecseri általános iskolának azt az épületét, ahol a felső tagozatosok tanulnak. Eszterhainé Fatalin Ilona, az intézmény igazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta: 170 felsős diák költözhetett vissza a kitakarított-fertőtlenített épületbe, ahol rendkívüli biztonsági intézkedések mellett folytatódott a tanítás.

Az iskolaigazgató példaként említette, hogy a szálló vörösiszap-por miatt tanítási időben a gyerekek még a szünetekben sem léphetnek ki az épületből, az ablakokat szellőztetéskor is csak rövid időre nyithatják ki. A termekben légtisztító berendezéseket szerelnek fel – ezek közül három már működik, hatot pedig a napokban helyeznek üzembe. Az iskolában kötelező a váltócipő használata, a tanítás során pedig a szokottnál gyakrabban mossák fel a folyosókat. Bár a védőmaszk használata nem kötelező, a diákok közül mégis sokan felveszik.

Eszterhainé Fatalin Ilonától megtudtuk: a 177 alsós diák továbbra is Somlóvásárhelyen és Somlószőlősön tanul, ahová naponta iskolabuszokkal szállítják őket. A kicsik egyebek mellett azért nem költözhettek még vissza a saját épületükbe, mert a tornaszobát jelenleg az adományok tárolására használják, rá adásul az ebédlő a felsősök épületében található, így az alsósoknak oda-vissza kellene sétálniuk a vörösiszap-poros devecseri utcákon. Az igazgatónő közölte: a katasztrófa előtti létszámhoz képest harminccal kevesebb diák jár az iskolába. Mostanra mindegyik távozóról pontos információik vannak: a városból elköltöző családok a környékbeli települések iskoláiba – jórészt Ajkára és Nyirádra – íratták be őket.

Több millió forintos úgynevezett támogatási előleget ígért hétfőn a Belügyminisztérium Somlóvásárhelynek, ahol elfogyott a korábban kárfelszámolásra nyújtott, ötmillió forintos állami segítség, így átmenetileg le kellett állni a munkálatokkal.

A devecseri iskola nemrég még a károsultak átmeneti szállása volt
A devecseri iskola nemrég még a károsultak átmeneti szállása volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.