A házát is 'elsöpörte' a szerelem

Feltétel nélkül megbízott szíve választottjában az az asszony, akinek a szerelemre végül ráment a saját háza. Elvált építési vállalkozónak hitte azt a férfit, aki valójában most is a családjával él, sosem volt saját cége, ellenben csalás miatt már folyt ellene eljárás.

– Senki nem érti, hogyan lehettem ilyen naiv – mondja a 36 éves asszony, aki egy Fejér megyei településen lakik. – Én sem tudom, mi történhetett velem, alapvetően gyanakvó típus vagyok, észreveszem, ha valaki hazudik. De ebbe a férfiba beleszerettem. Teljesen megbíztam benne. Sokáig nem is akartam elfogadni, hogy mindenemből kiforgatott.

Csak mese volt a nagy üzlet – az asszony megpróbálja visszaszerezni a házát
Csak mese volt a nagy üzlet – az asszony megpróbálja visszaszerezni a házát

Az egyéni vállalkozóként dolgozó asszonnyal a családi háza előtt találkoztunk. Pontosabban az egykori háza előtt, ami május óta már nem az ő nevén van. Két éve árulta a 130 négyzetméteres ingatlant, amelyben – miután korábbi élettársával megszakadt a kapcsolata – a négyéves kislányával kettesben lakott. Huszonötmillióra tartotta a házat, de huszonháromért is eladta volna. Sokáig nem bukkant fel komoly érdeklődő.

– Pontosan emlékszem a napra: az úriember január 28-án délután csöngetett be hozzánk. Azt mondta, a ház érdekli. Behívtam, körbevezettem. Első pillantásra szimpatikusnak találtam. Azt mondta, hogy építési vállalkozó, nemrég vált el, és azért keres sürgősen egy házat, hogy legyen hova vinnie láthatáskor a két kisgyerekét. Azzal búcsúzott el, hogy sajnos nem ilyen ingatlanra gondolt, viszont szívesen találkozna velem máskor is. Biztos voltam benne, hogy soha többé nem látom.

A férfi azonban másnap ismét beállított. Azt mondta az asszonynak, hogy valami megfogta benne, amiről még nem tudja pontosan, hogy mi, de valamiféle különleges vonzerőről lehet szó. A férfi szép lassan odaszokott a házhoz, hetente kétszer-háromszor jött. Hamar elhangzott a szájából az első szerelmi vallomás, naponta többször is szerelmes SMS-ekkel bombázta a nőt, minden találkozásukkor virágot, ajándékot vitt neki.

– Két hét után éreztem, hogy fülig szerelmes vagyok –meséli az asszony. – Azt állította, hogy ő is így érez, én meg elhittem.

A nő szerint a férfi hónapokig szóba sem hozta az eladó házat. Viszont április közepén kéréssel állt elő.

– Közölte, hogy van egy tuti befektetése, amihez sürgősen szüksége lenne tízmillió forintra. Azt mondta, ha eladnám a házat, akkor a belőle kapott pénzből lebonyolíthatná az üzletet, és rövid időn belül több tízmillió forintot kaphatnék vissza. Hozott is egy vevőt, aki ugyan csak 18 millió forintot kínált a házért, de ennyiért is megérte volna eladni, ha a befektetéséből tényleg jóval több pénz jött volna vissza.

A „nagy üzletről” csak annyit: a férfi olcsón beszerzett kínai vázákat akart Angliában méregdrágán értékesíteni. Az asszony rábólintott a tervre. Május közepén aláírta a háza adásvételéről szóló szerződést, a pénzből végül csak egymillió forintot kapott kézhez, a többit a kedvese elvitte „befektetni”. A kontraktus aláírását a vevő ahhoz a feltételhez kötötte, hogy az asszony és a lánya azonnal költözzön ki a házból. Meg is tették, május óta havi negyvenezerért plusz rezsiért albérletben laknak.

– Telt az idő, de nem történt semmi, a párom egyre csak azt hajtogatta, hogy csúszik az üzlet. Aztán egyszer azt mondta, hogy meghiúsult az egész. Kérdeztem, hogy hol a pénzem. Erre aláírt egy tartozáselismerő nyilatkozatot, amelyben elismerte, hogy 23 millió forinttal tartozik nekem. Csak később tudtam meg, hogy egyáltalán nincs vagyona.

Túl későn. Az asszony több hónapos titkolózás után elmesélte a szüleinek a történteket. Az édesapja azonnal feljelentést tett a rendőrségen. Ekkor derült ki, hogy férfi ellen csalás miatt korábban már folyt rendőrségi eljárás, viszont soha nem volt építési vállalkozó, ráadásul ma is egy önkormányzati bérlakásban él a feleségével és a gyerekeivel. A tartozást elismerő nyilatkozata mögött valójában nincs anyagi fedezet.

Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a szélhámosok mindig a valós vagy elfojtott vágyakra alapoznak.

– A két nemet tekintve viszont eltérő a dramaturgia –teszi hozzá. – Ha férfival szemben követik el, ott az első momentum a nyerési lehetőség felcsillantása, a nő esetében mindig valamilyen személyes dolog, ami az érzelmekre hat. Nem véletlen, hogy ebben az esetben is a szélhámos azonnal a saját „személyes” élményeire terelte a szót, elvált, magányos, gyerekeit szerető embernek mutatta magát, azaz érzelmi oldalról igyekezett bekeríteni későbbi áldozatát, és mindent meg is tett azért, hogy ezek az érzelmek felülkerekedjenek a realitáson.

Telefonon megkerestük a magát építési vállalkozónak kiadó férfit, aki azt mondta: magánügyről van szó, nincs mondanivalója az ügyről.

R. Szabó Ágnes, a Fejér MegyeiRendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre elmondta: ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás, amelyről egyelőre csak annyit árult el, hogy a rendőrök a szóban forgó ház eladásának körülményeit és a vételár sorsát vizsgálják, egyúttal az ingatlan tulajdoni lapjára bejegyeztették a büntetőeljárás megindításának a tényét.

Az asszony – miután kiadta a férfi útját – ügyvédhez fordult, aki nem sok jóval biztatta. Megpróbálhatja ugyan visszaperelni a házat, de nem lesz könnyű dolga, hiszen aláírta a szabályos adásvételi szerződést. A férfi egyébként szinte naponta SMS-ekkel bombázza, azt írja neki, hogy szereti, és vissza fogja adni a pénzét.

Az asszony kérdésünkre azt mondta, már nem hisz neki. Az SMS-eket mégsem törölte ki a telefonjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.