Megyesi Gusztáv: Tőkés püspök közbenjár

„Tőkés Lászlóban éppen az a példamutató, hogy még ilyen, sokak számára piszlicsáré ügyekkel is foglalkozik. Az igazságtalanság minden szinten igazságtalanság.” Ezt a mondatot a Stop hírportál idézi egy román újságíró és Tőkés püspök irodavezetőjének, Demeter Lászlónak az internetes beszélgetéséből, s mi csak a szánkat tátjuk a fenti bölcsességtől.

Aki esetleg nem tudná, nemrégiben két cikk is foglalkozott Tőkés püspökkel, amennyiben az Európai Parlament alelnökeként előbb telefonon tájékoztatta a román hatóságokat abbéli felháborodásáról, hogy tulajdon fiát, Tőkés Máté vállalkozót szabálytalan építkezés miatt háromezer lejre büntették, majd EU-fejléces levélben jelezte a román futballszövetségnek, hogy fia klubja, az utolsó helyen álló Partium SE bírói csalás miatt két pontot veszített a Vadu Criului (Rév) ötödosztályú csapata ellen, ezért a meccs újrajátszását tartaná igazságosnak.

Tőkés alelnöki megválasztása után az Európai Parlamentben
Strasbourg, 2010. június 15. TŐKÉS László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke integet az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2010. június 15-én, miután a konzervatív Európai Néppárt, az EPP képviselúőcsoportjának jelöltjeként megválasztották az Európai Unió törvényhozásának alelnökévé. Tőkés Lászlót Schmitt Pál helyére választották meg, aki májustól a magyar Országgyűlés elnöki tisztségét tölti be. (MTI/Tőkés László Sajtóirodája)

Mármost itt egyáltalán nem Tőkés püspökről van szó, ő ebben a tekintetben is az e világi törvények fölött áll. Sőt amint azt internetes kommentekben olvashatjuk, a két hír már eleve nem is lehet igaz, hiszen Tőkés püspök a román forradalom hőse, az erdélyi magyarság első számú szószólója, s mint tudjuk, a magyar mondakörben a hős sohasem él vissza a hatalmával, tökéletes jellem, még akkor is, ha nem az, márpedig Tőkés püspök mondabeli hős.

Az igaz magyar polgár ráadásul most épp annak szemlélésével van elfoglalva, hogy hősei miként rombolják porig a bolsevizmus utolsó bástyáit is, az Alkotmánybírósággal az élen, ennek élvezete mellett nincsen neki se energiája, se kedve ahhoz, hogy bármilyen képet is árnyaltan szemléljen, ehhez mellesleg a műveltsége, olvasottsága is hiányzik.

Hanem a magyarázat. Hogy Tőkés püspöknek, miközben egész Európa gondjai nyomják a vállát, s számos bokros teendője akad még, hogy a kontinens népei az Úr intelmei szerint éljenek, van ereje s főleg szíve olyan piszlicsáré dolgokkal is foglalkozni, mint például a fia büntetése. Akár az alvás rovására is. Valljuk meg, ezt azért nem gondoltuk volna; mi szentül meg voltunk győződve arról, hogy ha Tőkés püspök telefonál is a fia ügyében, hát kifejezetten azt kéri, tessék a gyereket még jobban megbüntetni, tanulja meg, hogy a törvények rá is vonatkoznak.

Még az a szerencse, hogy jövő ilyenkor Tőkés püspök és Demeter irodavezető már szavazóképes magyar állampolgár lesz; nem lehet kétséges, hogy ezzel a mentalitással gond nélkül illeszkednek majd be a magyar hétköznapokba.

Annak ellenére, hogy a román és a magyar viszonyok merőben különböznek. Lám, Romániában a hivatalokat külön figyelmeztetni kell, hogy a megfelelő módon bánjanak a potentát családtagjaival és üzletfeleivel, míg Magyarországon a hatóságok már maguktól tudják, hogy mi a dolguk.

Menjen föl valaki, jut eszünkbe hirtelen a Tőkés fiú szabálytalan építkezéséről, példának okáért az abszolút korrupciómentességéről elhíresült Óbuda egyik zöldövezeti részére, a Csúcshegyre, és nézze meg, hogy mely potentátok fiai húztak fel engedély nélkül villákat, és hogy vajon megbüntette-e őket az önkormányzat vagy bármely hatóság. Nem fog ilyet találni, mert a magyar hivatalok a civilizációnak és a társadalmi szervezettségnek sokkal magasabb fokán állnak mint a románok vagy más természeti népek.

Nálunk nemrég Csányi Sándor, a futballszövetség elnöke kérdés nélkül is fontosnak tartotta leszögezni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem szól bele a magyar futball ügyeibe, amin persze a nagyközönség azóta is csöndesen derül. Holott Csányinak igaza van: a kormányfőnek szólnia se kell, s valahogy már eleve a kedvére alakulnak a dolgok, így aztán nem kell neki piszlicsáré ügyekkel foglalkoznia, a rendelkezésére álló szellemi potenciállal teljes mértékben világtörténelmi küldetésére koncentrálhat. Hogy most mi is csak a focival példálózzunk.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.