Papcsák „drámai céghálója”

A sanghaji világkiállítás magyar pavilonja esetén hűtlen kezelés, a H1N1 elleni vakcinát gyártó Omninvest Kft. ellen pedig jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt tett-tesz feljelentést a Kehi. „A PPP-s szerződéseket fel kell számolni” – tudatta búcsú-sajtótájékoztatóján Papcsák Ferenc leköszönő elszámoltatási kormánybiztos.

Papcsák Ferenc távozó elszámoltatási kormánybiztos tegnap utódjával, Budai Gyulával közösen tartott sajtótájékoztatót a Miniszterelnökségen a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által vizsgált ügyekről. Papcsák szerint a Kehi részjelentése a bezenyei kaszinóberuházás, a Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget-projekt és a Sukoróra tervezett King’s City-beruházást illetően megállapította:a játékkaszinókra vonatkozó jogszabályi környezetet a kormány a befektetők igényének figyelembevételével, az állami pénzügyi érdekekkel ellentétesen alakította.

Budai Gyula az új, Papcsák Ferenc a távozó elszámoltatási biztos
Budai Gyula az új, Papcsák Ferenc a távozó elszámoltatási biztos

A King’s City-beruházás esetén Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Draskovics Tibor igazságügyi miniszter, valamint Szabó Imre környezetvédelmi miniszter számára is ismert volt, hogy a kiemelt beruházássá nyilvánítás törvényi feltételei nem állnak fenn. Az erre vonatkozó kormányrendelet megalkotása törvénysértő volt. Ezért – különös tekintettel Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökre – felmerül a hivatali hatalommal való viszszaélés bűntettének alapos gyanúja – mondta.

A sanghaji világkiállításon való magyar részvétel legfeljebb 3,2 milliárd forintos költséggel járhatott volna – ezért egy kétszintes, kétezer négyzetméter alapterületű pavilont kellett volna létesíteni – állította Papcsák. De csupán egy egyszintes, ezer négyzetméteres pavilon épült fel – viszont a költségek nem csökkentek 537 millió forinttal. A világkiállításra kiírt közbeszerzési eljárást „előre megbeszélten” a Genexpo 2010 Hungary Kft. nyerte el. Olyan szerződést kötöttek a Genexpo ügyvezetőjével, amely nem tartalmazott részletes költségvetést, ezzel pedig ellehetetlenítették a szerződés teljesítésének ellenőrzését.

Az akkori magyar kormány alvállalkozókat bízott meg a kivitelezéssel, akik további alvállalkozóknak adtak megbízásokat. A Kehi 102 ilyen céget tárt fel, és megrajzolta a „drámai céghálót”. Ezt családi kapcsolatok és ismert személyek fémjelzik, „például Szakonyi Péter újságíró által tulajdonolt családi vállalkozás”. A KEHI olyan viszszásságot is feltárt, hogy egy 800-850 forintos izzót 13 ezer forintért vásároltak meg Sanghajban az adófizetők pénzén. Az ilyen visszásságok több száz millió forintos kárt okoztak a magyar államnak. Ezért a Kehi elnöke feljelentést tett a legfőbb ügyészségen hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt – közölte a távozó kormánybiztos.

A H1N1 elleni vakcina ellenőrzése során kétmilliárd forint felhasználásával kapcsolatban ál lapított meg szabálytalanságot a Kehi. Az akkori szocialista kormány már a pályázat kiírását megelőzően támogatásáról biztosította az Omninvest Kft.-t. A támogatott cél viszont végül nem valósult meg. A Kehi büntetőfeljelentést tesz az Omninvest-ügyben is jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt. Az állam ötmilliárdra számított az Omninvest támogatásával, „ez azonban 110 millióban realizálódott”. A Kehi munkájának köszönhetően az Omninvest felajánlotta a kétmilliárd forint visszafizetését – mondta Papcsák Ferenc.

Azt már Budai Gyula mondta el, hogy szerdától nem kiemelt beruházás a fővárosi Hajógyári-szigetre tervezett, „Álomsziget”-projekt. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter feloldotta a titkosítást is, amelyet Veres János volt pénzügyminiszter tíz évre rendelt el. Az új elszámoltatási kormánybiztos szerint, az iratok vélhetően azért voltak titkosítva, mert tíz év az elévülése annak a bűncselekménynek, amely az ügy mögött meghúzódik. Lapunk kérdésére Budai Gyula az elszámoltatás szempontjából kiemelt ügyek között említette a Malév ügyét, a moszkvai külkereskedelmi központ értékesítését, valamint a PPP-beruházások közül az M6-os autópálya építésének vizsgálatát.

„A PPP-szerződéseket fel kell bontani. Az előnytelen szerződéseket fel kell számolni” – hangoztatta Papcsák Ferenc, aki azt is elmondta: a MÁV-hoz felvettek egy belső ellenőrt, mert át kell tekinteni a kormányzati negyedre elköltött 14 milliárd forint sorsát, valamint a MÁV Cargo privatizációját. Végül Budai Gyula köszönetet mondott a távozó elszámoltatási kormánybiztosnak azzal, hogy „Papcsák Ferencnek hálás lehet a magyar társadalom az elvégzett munkájáért”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.