Már tíz áldozata van a vörösiszap-katasztrófának

Elhunyt a vörösiszap-áradat egyik sérültje a győri kórházban, így tízre nőtt az áldozatok száma. Pénteken hatályba lépett az a kormányhatározat, amelynek alapján kárenyhítésben részesíti a károsultakat az állam.

Tízre emelkedett a vörösiszapkatasztrófa halálos áldozatainak száma. Pénteken elhunyt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban egy 71 éves férfi, aki Kolontáron sérült meg az október eleji vörösiszap-áradatban. Tamás László János, a kórház főigazgatója elmondta: a kolontári férfit életveszélyes állapotban szállították Győrbe. A más betegségekkel is küszködő férfi testének hetven százalékán szenvedett égési sérüléseket a vörös iszaptól.

Pénteken hatályba lépett az a kormányhatározat, amelynek alapján kárenyhítésben részesíti az állam a vörösiszap-katasztrófa károsultjait. A rendelet szerint a károsodott lakóépületek tulajdonosait új házhoz, használt lakáshoz juttatják, vagy ingatlanjuk helyreállításának költségét állja az állam. A károsultaknak vásárolt ingatlanokra tízéves elidegenítési tilalmat jegyeznek be. Kivételes esetekben csereingatlan helyett pénzbeli támogatás is adható. Az állam kárenyhítést nyújt a be nem takarított termények, az elhullott haszonállatok, a megrongálódott gépjárművek után, a háztartási ingóságok pótlását pedig ingatlanonként 500 ezer forintig állja. Mindezen felül a kormány vállalja a károsodott épületbe bejelentett személyek ruhaneműjének pótlását, élelem vásárlását 200 ezer forintig.

Kéznyomok egy házfalon
Kéznyomok egy házfalon

A Magyar Közlönyben ismertetett határozatban a kormány károkozóként nevezi meg a Mal Zrt.-t, egyúttal utasítja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy intézkedjen az állam nevében a társaság ellen kártérítési eljárás megindításáról.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Szabó Csabát nevezte ki a vörös iszappal elöntött térségben a mentesítési munkálatokkal, földcserével kapcsolatos koordináló-egyeztető feladatok ellátására. Fazekas pénteken Kolontáron elmondta: a miniszteri megbízott egyeztet a területen gazdálkodókkal az esetleges földcseréről, s feladata a vállalkozásokkal, önkormányzatokkal való kapcsolattartás, a kárfelmérések pontosítása. Húsz kilométeres körzetben hatezer hektár állami földterület áll rendelkezésre, amit csereföldként felajánlhatnak a gazdáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.