Benedek Fülöp előzetesbe került

Letartóztatta a bíróság Benedek Fülöpöt, egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési szakállamtitkárt, akit még csütörtökön a Budapesti Nyomozó Ügyészség magánokirat-hamisítás és hűtlen kezelés gyanújával vett őrizetbe.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság Benedek Fülöpöt. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egykori szakállamtitkárát, aki később a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő földügyekért felelős vezérigazgató-helyettesi posztját töltötte be, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és részben felbujtóként elkövetett hatrendbeli magánokirat-hamisítás gyanújával csütörtökön vette őrizetbe a Budapesti Nyomozó Főügyészség.

Kiss Elemér, Benedek Fülöp védője
Kiss Elemér, Benedek Fülöp védője

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy „a nyomozati iratok alapján megállapítható: a gyanúsított kiterjedt kapcsolatrendszerének felhasználásával befolyásolni akarta a bizonyítási eljárást, valamint fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábon hagyása esetén a továbbiakban is ilyen magatartást folytatna”.

Kiss Elemér, Benedek Fülöp ügyvédje törvénysértőnek tartja a letartóztatásról szóló döntést. Szerinte a nyomozati iratok nem támasztják alá a gyanúsítást, azaz védencével szemben a konkrét ügyekben személyre szabott alapos gyanú nem állapítható meg. Mindemellett a letartóztatás különös indoka, hogy tudniillik szabadlábon hagyása esetén tanúkat félemlítene meg vagy bizonyítékokat semmisítene meg, tüntetne el, egyszerűen nonszensz – fogalmazott Kiss, aki iratgyűjtögető, rendszerező emberként jellemezte ügyfelét. Azt mondta, Benedek Fülöp lakásának alagsorában az ügyészségi nyomozók 1990-ig visszamenően rendszerezve megtaláltak minden iratot, amit kerestek. Ha pedig valami mégis hiányozna, azt a minisztérium vagy a vagyonkezelő irattárában bizonyosan megtalálnák. Ami pedig a tanúk befolyásolását, megfélemlítését illeti: ebben az ügyben, Kiss szerint, olyan emberek kerülhetnek szóba tanúként, akikkel kapcsolatban senki nem gondolhatja komolyan, hogy Benedek Fülöp megfélemlítheti őket.

Kiss Elemér elmondta, azonnal megfellebbezte a döntést. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e újabb gyanúsításokra, Kiss azt felelte: az ügyészség képviselője a bíróság előtt azt mondta, a házkutatásokon lefoglalt bizonyítékok értékelése után esetleg további kérdések is tisztázásra szorulnak majd, amit Kiss azért sem ért, mert a letartóztatási meghallgatáson az addig rendelkezésre álló, és nem az esetleg majd előkerülő bizonyítékok alapján kell dönteni.

Az ügyészségi nyomozók csütörtökön házkutatást tartottak Benedek Fülöp és élettársa lakásán, valamint Benedeknek az OTP Nádor utcai központjában lévő irodájában. Ügyészségi források szerint a házkutatások összességében eredményesek voltak, számos fontos bizonyítékot sikerült lefoglalniuk. A Népszabadság értesülése szerint egyes dokumentumok újabb, a mostani gyanúsítással nem érintett bűncselekmények gyanúját is felvethetik Benedekkel szemben.

Csütörtöki kihallgatásán Benedek tagadta bűnösségét, és érdemi védekezést terjesztett elő vallomásában, panasszal élt mind a gyanúsítás, mind pedig az őrizetbe vétele ellen.

Benedekkel szemben két különböző bűncselekmény miatt indított nyomozást az ügyészség. Adataik szerint a volt földművelésügyi szakállamtitkár jog- és hatáskörét messze túllépve, szabálytalanul szervezett meg állami protokollvadászatokat 2005 és 2007 között. Önkényesen, a hatályos előírásokat figyelmen kívül hagyva egy személyben döntött arról, hogy ezeken a vadászatokon kik vehetnek részt, s közülük ki milyen ajándékot kaphat. Benedek eljárása – a gyanúsítás szerint – 30 millió forintjába került az adófizetőknek.

Hatrendbeli, részben felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással azért gyanúsították meg, mert – mint az a Fővárosi Főügyészség péntek esti hivatalos közleményéből is kiolvasható – fiktív tanácsadói szerződéseket kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nevében az Alsótekeresi Faiskola Kft.-vel, így fizette ki részben a saját, részben más magánszemélyek részére vásárolt facsemetéket. Ezekkel az ügyletekkel Benedek az ügyészségi gyanúsítás szerint mintegy 31 millió forint vagyoni hátrányt okozott a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek.

Pénteki letartóztatásával Benedek agrárpolitikusi karrierje minden bizonnyal véget ért. A 63 éves agrármérnöki és agrárközgazdászi diplomával is rendelkező szakember, aki egy időben párton kívüliként Kovács László, majd Medgyessy Péter személyes tanácsadója is volt, valószínűleg jó ideig távolra kerül a földügyektől. Már csak azért is, mert nem egészen egy évvel ezelőtt egy Pákozd környéki földügylettel ösz-szefüggésben a bíróság másfél év szabadságvesztésre ítélte hivatali visszaélésért.

Benedeket azzal vádolták, hogy hivatali hatalmával és befolyásával visszaélve, a részben a felügyelete alá tartozó hivatal munkatársait közvetlenül utasítva, valamint a kormányzaton belül közelebbről nem részletezett szabálytalan eszközöket alkalmazva elérte egy a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó használaton kívüli földterület termőfölddé minősítését. Egy a bíróság előtt is bemutatott ismeretlen eredetű hangfelvétel tanúsága szerint Benedek egy alkalommal ingerülten magyarázta beszélgetőpartnerének, hogy személyesen járt el az adott ügyben, s mi mindent intézett a siker érdekében.

A kérdéses földterületet végül egy kiváló földhivatali kapcsolatokkal rendelkező magyar állampolgár vásárolta meg, majd nem sokkal később a vásárláskori árnál lényegesen magasabb értéken vitte be egy norvég állampolgár magyar cégébe. Benedeket nem jogerősen másfél év szabadságvesztésre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság. Másnap lemondott aMagyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgató-helyettesi posztjáról. Ezután helyezkedett el Benedek Fülöp az OTP-nél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.