Négyszázmillió hiányzik az esztergomi kasszából

Csaknem négyszázmillió forint hiányzik az esztergomi gyermekeket támogató, önkormányzati Szent Miklós Alapból – derül ki abból a táblázatból, amelyet Tétényi Éva polgármester a tegnapi közgyűlésen kiosztott a képviselőknek.

Az esztergomi képviselő-testület tegnapi ülését kivetítőn figyelő emberek füttykoncertje fogadta a Fidesz-frakció tagjainak a felszólalásait, mert a Széchenyi téren összegyűlt polgárok – ahogy tudósítónknak indulatosan elmondták – továbbra sem tapasztaltak együttműködési hajlandóságot a polgármesterrel. Tegnap is csupán az egyik társadalmi alpolgármestert tudták konszenzussal megválasztani.

Az ülést egyébként a személyeskedés és a szembenállás jellemezte. A tárgyalóterembe behallatszó elégedetlenség kapcsán Meggyes Tamás korábbi polgármester, helyi és országgyűlési képviselő nyilvánosan kijelentette: ne fütyülő és ordítozó emberek határozzák meg Esztergom hangulatát.

Tétényi Éva független polgármester két alpolgármestert jelölt. Közülük az LMP listájáról bekerült Batyikné Csőke Ágnest megszavazta a többség, a jobbikos Stámusz Andreát viszont elutasította a Fidesz-frakció, és levetette a napirendről az előző ciklussal kapcsolatos előterjesztéseket. Nem engedték megtárgyalni például az Esztergomban születő gyermekek támogatására létrehozott Szent Miklós Alap súlyos pénzügyi hiányát.

A polgármester elmondta, hogy azért igényelne sürgős tárgyalást az ügy, mert a polgármesteri hivatal átadása-átvétele után kiderült: több százmillió forint hiányzik az alapból. Az előző önkormányzat a gyermekbarát város programjának keretében vállalta, hogy minden születő gyermek után egy elkülönített számlára félmillió forintot utalnak át. 2009 harmadik negyedévétől azonban egyetlen forint sem került át a bankszámlára, sőt az alapból kölcsön is vettek. Az öszszes hiány jelen pillanatban csaknem 400 millió forint.

A testületi ülést a személyeskedés és a szembenállás jellemezte
A testületi ülést a személyeskedés és a szembenállás jellemezte

Ugyancsak nem tárgyalták az úgynevezett „gödörügyet” sem. Ennek az a lényege, hogy az előző önkormányzat megrendelt 2010 ültetendő fát. Kétszázkilenc gödröt már ki is ástak, fára azonban nincs pénz. Dönteni kellene tehát a gödrök betemetéséről vagy valamilyen más megoldásról.

Nagy vitát váltott ki az önkormányzati bizottságok összetétele. A Fidesz-frakció saját tagjait több testületbe is beszavazta elnöknek és tagnak, míg a szocialista Nyíri Attila egyikben sem kapott helyet. Steindl Balázs fideszes frakcióvezető szerint az előző évek munkája alapján ezt nem érdemelte ki. Tétényi Éva bejelentette: a képviselő-testületi ülést a nyilvánosság megteremtése érdekében a megyeházára hívja össze, mert oda sokkal többen beférnek. A fideszes Kálmán Sándor és Meggyes Tamás volt polgármester is ragaszkodott azonban az ülések jelenlegi helyszínéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.