AB-javaslat: Lázár finomít

Mégis lenne hatásköre az Alkotmánybíróságnak a népszavazási tilalmi listán szereplő ügyekben is – feltéve, ha azok alkotmányos alapjogot érintenek. Lázár János ilyen tartalmú módosítással finomít saját javaslatán.

Nemcsak a 98 százalékos végkielégítésekre kivetett különadószabályokon változtat a Fidesz, de módosító javaslattal korrigálnak az Alkotmánybíróság hatáskörét szűkítő, nagy felháborodást kiváltó eredeti Lázár János-indítványon is.

A tervezett módosítás miatt tegnap kétszer is összehívta Balsai István (Fidesz) a parlament alkotmányügyi bizottságát – először délre, aztán kora délutánra –, de Lázár János nem készült el a pontos megfogalmazással, így a módosító indítványt nem tudták megvitatni. „Az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható jogszabályok részletesebb felsorolása történik, erről szól a javaslat” – mondta a bizottság elnöke az ülésen, amikor Lamperth Mónika (MSZP) megkérdezte, hogy mégis miről van szó.

Lázár János azért nem készült el a módosító indítvány megszövegezésével, mert a frakcióvezető a részletekről még egyeztet a kormány illetékeseivel, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel. Fideszes képviselők már kedden, a zárt frakcióülésen kritizálták az AB hatáskörének szűkítésére vonatkozó javaslatot. De, információink szerint, egyes, az alkotmányosságra kényes kormányzati szereplők részéről is „erős szándék” fogalmazódott meg, hogy a módosító indítvánnyal rögzítsék: az alkotmányos alapjogokat nem érintheti az Alkotmánybíróság hatáskörének a szűkítése. Azaz a taláros testület minden olyan jogszabály esetén élhessen normakontrollal, ami alkotmányos alapjogot (ilyen a szólás szabadsága, a gyülekezési jog stb.) érint – tudtuk meg.

Lázár János eredeti javaslata szerint az Alkotmánybíróság nem dönthet azokról a kérdésekről, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, így költségvetési, költségvetés-végrehajtási kérdésekről, központi adónemekről, illetékekről, vámokról és járulékokról sem.

Balsai István, a tegnapi (második) bizottsági ülés után lapunknak úgy nyilatkozott: noha Lázár János eredeti javaslata felsorol egy tilalmi listát, bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az AB kontrollját –például a költségvetés, az adók, az illetékek tekintetében. Finomodhat az eredeti indítvány, nem további hatáskörszűkítés, hanem „normalizálás” várható. Mivel Lázár János javaslatához csak egyetlen érdemi módosító javaslat érkezett, „ehhez nem lehetett csatlakozni”. A megoldás: bizottsági módosító indítvánnyal finomítanak az AB hatásköreire vonatkozó pontokon. Ezt az alkotmányügyi bizottság nyújtja be hétfőn, és arról várhatóan még aznap szavaz a parlament.

Mindazonáltal Balsai István megerősítette lapunk értesülését: tudomása szerint „a finomodás” nem azt jelenti, hogy a népszavazási tilalmi listán szereplő kérdésekben mégis lenne felülvizsgálati lehetősége az AB-nek, hanem „alapjogi értékek tekintetében lenne hatásköre normakontrollra” – tette hozzá az alkotmányügyi bizottság elnöke. Vagyis ha egy, a parlament által elfogadott adótörvény valamilyen alkotmányos alapjogot sértene (például az egyházakat diszkriminálná), akkor az Alkotmánybíróság mégis élhetne felülvizsgálati jogával.

Lapunkat kormányzati tényezők úgy tájékoztatták: Bencsik János személyes véleményének tekintik az energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkár azon minapi megnyilvánulását: „valljuk be, nem alapvetően arról van itt szó a különadó esetében, hogy arra az egymilliárd forintra szüksége lenne a költségvetésnek. Presztízskérdést kell a kormánynak és a parlamenti többségnek e tekintetben csinálnia”.

Ha egy adótörvény alkotmányos alapjogot sértene, akkor az Alkotmánybíróság mégis élhetne felülvizsgálati jogával
Ha egy adótörvény alkotmányos alapjogot sértene, akkor az Alkotmánybíróság mégis élhetne felülvizsgálati jogával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.