A Fidesz enged a szakszervezeteknek

A 98 százalékos különadóról szóló törvényt már hétfőn újraszavazzák – az érdekképviseletek véleményét érvényesítve. Vagyis minden bizonnyal 3,5 milliósra emelik a 2 milliós határt a pedagógusoknál és más közalkalmazottaknál.

„A szakszervezetek győztek meg igazából arról, hogy a változtatásra mindenféleképpen szükség van. Azt szeretném, hogy ha az érdekképviseleteknek az álláspontja érvényesülne. Ez össztársadalmi ügy” –hangoztatta Lázár János,miután tegnap szakszervezeti vezetőkkel konzultált arról, hogy az általa jegyzett, 98 százalékos különadóról szóló javaslatot úgy módosítsák, hogy az a közalkalmazottaknak járó törvényes végkielégítéseket ne „sértse”. (Előzetesen Harrach Péter úgy nyilatkozott, hogy maga is jelen lesz az egyeztetésen, de végül a KDNP-frakcióvezető nem vett részt a konzultációkon.) –Mindenképpen lesz megállapodás, a Fidesz-elnökségnek is ez volt az álláspontja – mondta már este a Fidesz frakcióvezetője, miután tájékoztatta a szakszervezetekkel folytatott egyeztetésről a Fidesz vezérkarát. Az elnökségi ülésen Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt.

Lázár János szerint egy a lehetőségek közül, hogy a különadó 2 millió forintos határát felemelik
Lázár János szerint egy a lehetőségek közül, hogy a különadó 2 millió forintos határát felemelik

A frakcióvezető a Fidesz-elnökség tanácskozása után lapunknak azt nyilatkozta: véleménye szerint már hétfő este meglesz a zárószavazás az Országgyűlésben. „Nagyon fontos, hogy a módosítások az érdekképviseletekkel való megegyezés eredményeképpen jöjjenek létre. Ez olyan fontos társadalmi ügy – részben a választási ígéret betartása, igazságszolgáltatás azoknak, akik méltánytalannak gondolják a magas végkielégítéseket, részben azok mentesítése, akik tisztességesen dolgoznak és nem érdemlik meg a „társadalmi büntetést” –, hogy ezt sokkal inkább ki kell vonni a pártérdekekből, mint bármi mást. Ezért a törvényjavaslathoz kapcsolódó párt- és frakcióindítványokra szerdán nemet mondtam. Azt szeretnénk, ha a szakszervezetek indítványai érvényesülnének a törvényhozásban – mondta Lázár János, aki elismerte: egy a lehetőségek közül, hogy a 2 milliós határt felemelik.

A menetrend: a következő napokban „megnézik a jogi hátterét” annak, hogyan lehet kivonni a pedagógusokat, és más közalkalmazottakat a kedvezőtlen megadóztatás alól. Lázár szeretné, ha hétfőn meghallgatná az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács. A tanácskozásra – mint mondta –konkrét, pontokba szedett javaslatokkal érkezik. Akkor ismerteti részletesen, milyen mó dosítási javaslatokat fogadnak el hétfő este a parlamentben. Konkrét és „pozitív” javaslatokat tesz arra vonatkozóan is, hogy a munkából a nyugdíjbavonulás esetén mennyi legyen a felmentési idő és az összeg. Hétfőn, a parlamenti ülés előtt összeül a Fidesz–KDNP-frakciószövetség is, hogy hivatalosan is döntsön a nem jó erkölcsbe ütköző végkielégítésekre vonatkozó szabályok módosításáról. Este pedig az Országgyűlés szavaz a 98 százalékos különadóról.

S hogy milyen álláspontot képviselnek a szakszervezetek, amelyek tegnap Lázár Jánossal egyeztettek? A hatályos törvények, kollektív megállapodások alapján a jogviszony megszűnésekor a munkavállaló részére járó juttatásokra nem vonatkozhat semmilyen különadó – ez volt a közös álláspont. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a konzultáció után azt mondta: tájékoztatása szerint a PDSZ alapvetően azt támogatja, hogy a 98 százalékos különadó kétmillió forintos összeghatárát emeljék meg. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt javasolta, hogy továbbra is azon törvények alapján járjanak a közszférában a végkielégítések, amelyek 18 éve működnek. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetői – Varga László elnök és Fehér József alelnök –azt mondták, egyik fő indítványuk, hogy aki munkából nyugdíjba megy, annak a javadalmazása semmilyen módon ne kerüljön a 98 százalékos különadó hatálya alá. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint sem lehet a törvényesen járó juttatásokat szankcionálni. Pataky Péter, azMSZOSZ elnökének véleménye: „bármelyik cégnél dolgozó munkavállaló, aki a munka törvénykönyve szerint vagy a mindenkire érvényes kollektív szerződés szerint kap juttatást, az biztos, hogy nem ütközik a jó erkölcsbe”. A jelenlegi 2 millióról 3,5 millió forintra emelné a 98 százalékos különadó öszszeghatárát a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Palkovics Imre, az érdekképviselet elnöke, miután megbeszélést folytatott a Fidesz frakcióvezetőjével, azt mondta, szervezetük azt nem támogatja, hogy a közalkalmazottakat általában kivegyék a különadó rendszeréből. „Világbotrány lenne”, ha megmaradna a 98 százalékos különadó 2 milliós összeghatára – mondta.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Fidesz frakcióvezetője megállapodott, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni – közölte Kis Papp László. Az elnök tájékoztatása szerint a felsőoktatás adminisztratív munkaköreiben 3,5 millió forintos összeghatárt javasolt a különadót érin tően Lázár János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.